Два пловдивски квартала ставата арена на проекта „Усещане за град“

Този иновативен инструмент за овластяване на местни общности е използван от международната неправителствена организация Womenability, базирана в Париж, които в партньорство с Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women, добавиха Пловдив към над 25 града по света.

Художничките рефлектират над този материал от позицията на свободни агенти, които могат да задават неудобни и чувствителни въпроси по директен, забавен, а понякога болезнен начин.

Всяка една от авторките има отношение към различен феномен в града, което се проявява като дразнение, търсене на визуална наслада и личен манифест.

В обсега на тяхното лично изследване влиза всеки отделен елемент от градската територия, на който попаднем – сгради, пътища, полета, материали, знаци, употреби и техните характеристики и връзки.

Феномените, които проблематизират са градското планиране, екология, етика на визуалната среда и не на последно място, липсата на женския образ в публичното пространство и неговата роля в обществото.

Това е единствената възможност да се срещнете с авторките на творбите, да научите повече за метода от Одри Ноелтнер, директор на Womenability, и да поговорим заедно с кураторките Ивана Ненчева и Наталия Ленц възможни ли са нови идеи за града.

Как предоговаряме обществените пространства? В полза на чии интереси са тези преговори? До колко всички ние припознаваме ролята си на движеща сила за неговото бъдещо развитие?

1 2 3

Подобни статии

Top