Два пожара изпепелиха жито и широколистна гора в Пазарджишко

Два пожара в вдигнаха накрак пожарникарите от Пазарджишко вчера.

При единият изгоря комбайн, половин дка житен блок и 4 тона жито, а при другия огънят е изпепелил широколистна гора, сухи треви и храсти и 20 дка пшеница.

В 10:34 ч. е бил получен сигнал за възникнал пожар в комбайн в землището на гр. Белово в местността „Топлата вода“. На мястото на пожара е изпратен 1 пожарен автомобил от РСПБЗН – Белово и една кола от УПБЗН Септември с общо 5 пожарникари. Унищожен е комбайна, житен блок 0,5 дка и 4 тона жито, съхранявано в комбайна. Спасени са около 60 дка пшеница.

В следобедните часове около  14:39 ч. е получен сигнал за пожар на сухи треви над фотоволтаичен парк в землището на село Величково. На мястото на пожара са изпратени 4 пожарни автомобила, 5 автомобила „Лада Нива“ и 1 микробус с общо 40 пожарникари от РСПБЗН  – Пазарджик, Белово, Септември и Пещера. В гасенето са участвали и 4 служители от Държавно горско стопанство Пазарджик с „Тойота Хайлукс“ и 2 автомобила „Лада Нива“, както и доброволци от селата Величково и Бошуля.

Впоследствие пожарът се е разпространил в широколистна гора и сухи треви и храсти в землището на с. Величково и с. Бошуля на обща площ 800 дка.

Унищожена е 180 дка  широколистна гора и 20 дка пшеница. Спасени са други 100 дка широколистна гора  и 10 дка житен блок. През тъмната чат от денонощието са били оставени 2 пожарни автомобила на дежурство в района, за да не се възпламени огънят отново.

Подобни статии

Top