Два тона отпадъци събраха доброволци от коритото на река Марица в район „Северен“ (СНИМКИ)

Екологичната акция е първа за годината и мина под мотото „Мисли, обичай, действай!“

Два тона отпадъци – основно: опаковки и бутилки, остатъци от строителни материали, стъклени бутилки, автомобилни гуми, пластмасови щайги, текстилни материали, дървени плоскости, метални и пластмасови тръби, събра голямата акция по почистване коритото на река Марица в обхвата от моста на Университета по хранителни технологии до Железния мост. Еко инициативата, която се проведе през уикенда, е първа за тази година в район „Северен“; мотото на кампания е „Мисли, обичай, действай!“; организира се съвместно от района и Лана Петкова – преподавател по йога и пилатес, която е и докторант във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Символичен старт на мероприятието даде кметът на „Северен“ Стоян Алексиев. „Река Марица е един от символите на Пловдив, нека я пазим чиста! Тя е притегателно място не само за пловдивчани, но и за всички гости на града. Освен това е дом на редки и застрашени видове птици, които са част от биологичното разнообразие“, призова той.

„С моите студенти сме изключително ангажирани с акции, свързани със световната кампания „Планета или пластмаса“. Всеки човек трябва да осъзнае колко е вредна употребата на пластмасовите опаковки за еднократна употреба. И всеки един от нас трябва да се ангажира с опазване на природата и изчистването на купищата отпадъци“, апелира и Лана Петкова.

В мероприятието участваха доброволци от районната администрация, студенти от Пловдивския университет, ученици на Лана Петкова, представители на СНЦ „Зелени Балкани“, доброволци от Пещерен клуб „Пълдин“, които се обединиха около каузата като отбор. А най-малкият участник в екологичната инициатива, 7-годишната Анна, получи за награда книгата „Малкият принц“, комплект флумастери и Атлас по родолюбие.

 

 

Подобни статии

Top