Два трезора и яки метални каси в сградата на БНБ на Малката главна (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Два трезора и яки метални каси в сградата на БНБ на Малката главна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Старинната сграда на ул. „Райко Даскалов“ вероятно ще приюти някои от ценните и непоказвани досега експонати на Археологическия музей

Досегашната сграда на БНБ в Пловдив може да стане чудесен Археологически музей. Вече има интерес към нея от страна на директора на музея проф. Костадин Кисьов и предстои той да направи оглед, за да прецени дали ще е подходяща, съобщи кметът Здравко Димитров днес по време на обиколка на сградата с журналисти. Старинната постройка обаче не била подходяща за преместване в нея на общинската администрация.

„Пловдив има археологически музей, но той е малък и много от артефактите стоят в избите. В града ни има много археология, която трябва да се показва и да се вижда от всички български граждани и чуждестранни туристи“, каза още Димитров. По думите му, ако сградата се превърне във втори дом на Археологическия музей,  реконструкцията й ще бъде финансирана от държавата.

Ето какво още каза кметът:

Сградата е построена за банка през 1909 година. Строителството й започва през 1905 година. През цялото си съществуване тя е била единствено банка, разказаха градоначалникът и представителят на банката. 

1 2 3

Подобни статии

Top