Двама афганистански мигранти загинаха, а 10 са ранени при катастрофа на военен високопроходим камион

Пострадали са и двама български военнослужещи – единият от които водач на камиона

Двама чужди граждани са загинали при инцидент с военен камион. Катастрофата е станала при движение от Резово към Граматиково в изпълнение на задача по логистична поддръжка на силите и средствата на МВР по охрана на българо-турската граница. Товарен автомобил от Въоръжените сили с висока проходимост е претърпял пътен инцидент.

„Това, което ми е докладвано е, че загиналите са мигранти“, съобщи тази вечер премиерът Кирил Петков. В превозното средство е имало заловени мигранти, които са били превозвани към гранично-полицейски участък в Малко Търново, съобщава DarikNews.

Камионът на въоръжените сили се е преобърнал в трудно достъпна местност и е паднал в река Велека, уточнява bTV.

В катастрофата са ранени 10 души, които са настанени в болница. Пострадали са и двама български военнослужещи, единият от които – водач на камиона. Двамата са с повърхностни наранявания и са откарани в болнично заведение за по-обстоен преглед.

Заместник-директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Светослав Тодоров заяви за NOVA, че състоянието на настанените е стабилно, те са контактни, в съзнание, с наранявания по главите и травми по крайниците и гръдния кош. В момента специалистите  преценяват кой и дали да остане за лечение в болницата. Няма пациент с опасност за живота.

Жертвите са двама нелегални мигранти, по първоначални данни от Афганистан, съобщи пред БНТ полковник Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Сливен.

„Съвместен патрул от военнослужещи и Гранична полиция са констатирали нелегелно преминаване на българската граница и задържат 35 афганистански граждани, по предварителна информация. След това с военен ЗИЛ те са превозвани към Малко Търново, близо до село Граматиково, където пътят е черен, с коловози. По време на превозването се получава тежкото ПТП, автомобилът се преобръща и двама нелегални мигранти загиват на място“, обясни още полковник Тинев.

По случая е започнало досъдебно производство от Военна прокуратура – Сливен.

„Към момента се извършват неотложни действия по разследването. Не мога да се ангажирам с отговор какви са причините“, допълни прокурорът.

Полк. Тинев обясни пред bTV, че предстои да се установят наклона на пътя пътните условия и влажността. Тепърва ще се установява и причината за инцидента – дали е по вина на водача, който е военнослужещ или причината е друга.

„При установяване на вина на някой от водачите, което ще стане в процеса на разследване, след назначаване на необходимите съдебно-медицински и автотехнически експертизи, както и разпити на свидетели, ще бъде повдигнато обвинение“, заяви военно-окръжният прокурор.

„Съжалявам, че са загубени човешки животи. Сега стопляйки се времето, имаме по-голям натиск на мигранти. Ще засилим охраната на границата, но инциденти се случват“, коментира още премиерът Петков.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top