Двама души под строга карантина в Асеновград, били в контакт с болни от COVID -19

Двама души са под домашна карантина и под наблюдение в Асеновград.

Единият е бил в контакт със заразен в софийската болница „Свети Иван Рилски“, а другият е служител в пловдивско общинско предприятие.  И на двамата са направени PCR тестове, които са отрицателни.

Карантинираните към днешна дата (30.04.20 г.) в община Асеновград са общо около 140. Около 70% от тях са в града, а останалите са жители на селата, като най-много са от Боянци. Няма регистрирани случаи на коронавирус COVID-19 в община Асеновград до момента.

Създадена е и организация по график да бъдат извършвани имунизации и реимунизации при педиатрите и общопрактикуващите лекари.

През изминалата седмица екипи на РЗИ – Пловдив и РУ – Асеновград извършиха общо 149 проверки на лица за спазване на карантинните ограничения и 20 на обекти с обществено предназначение. Съставени за 40 акта за установяване на административно нарушение. Основно нарушенията са за неползване на предпазна маска за лицето. Образувана е една преписка за неспазване на карантина. За последната седмица са получени общо 23 сигнала – основно за струпване на хора на едно място, след което – за неносене на маски за лицето. Проверено бе и наличието и изправността на обозначителните знаци и маркировката в парковете. Като цяло, там нарушения не бяха констатирани.

Ситуацията в ромския квартал „Лозница“ в Асеновград е спокойна.

Наблюдават се карантинираните лица. Инструктирани са как да реагират в случай на проявени симптоми на коронавирус. Последните, пристигнали от чужбина, са двама души от Австрия, които са поставени под домавна карантина.

В дарителската сметка за подпомагане дейностите във връзка с борбата срещу разпространяване на заразата от коронавирус – COVID-19 към момента са постъпили 339 352 лева, а дарителите са общо 70. Припомнямe, че с решение на специално създадената комисия с председател заместник-кметът по финансите на общината доктор Теньо Манолов, бяха преведени 300 000 лева към МБАЛ – Асеновград за закупуване на апаратура.

Новото отделение вече е готово и оборудвано с болнични легла и апарати. Освен това, на предишното заседание на Оперативния щаб  (на 24.04.20 г.) бе решено да се закупят 2 000 броя медицински предпазни маски за многократна употреба, които да бъдат дарени на най-крайно нуждаещи се жители на Асеновград и селата в общината. С една част от тях ще разполага здравният медиатор, а с друга – чрез „Домашен социален патронаж“ те ще достигнат до социално слаби потребители, както в града, така и в населените места в общината. Сумата, отделена за предпазните маски, е в размер на 3 960 лева с ДДС, т.е. 1 брой струва 1,98 лева с ДДС.

Доброволците, които са регистрирани в Асеновград и работят на терен в помощ при борбата срещу COVID-19, са 16 на брой.

Извършени са нови 7 услуги, с които общият им брой става 47. Те се изразяват в закупуване на лекарства и храни, съдействие при изпълнение на рецепти и носене на рецептурни книжки при лични лекари, насочване към други институции, консултации, помощ за попълване на документи.

Подобни статии

Top