Двама души с COVID-19 са починали в Пловдив, 7 от всички 60 заразени са в болница (ВИДЕО)

Огнище се оформяло в карловското село Куртово

Само 7 души са хоспитализирани от новите случаи в Пловдивско, съобщи на извънреден брифинг областният управител Дани Каназирева днес. Повечето позитивни проби били от Пловдив, но огнище под тепетата нямало, а потвърдените проби били разпределени на случаен принцип.

Огнище обаче се оформяло в карловското село Куртово. Там били установени нови заразени, които били контактни на жената с положителна проба и били част от семейството. Нови трима души били заразени в самия град Карлово, а като цяло случаите от днес в общината били 9. Взети са проби на контактните лица на двете жени от ВМЗ-Сопот, нямало нови заразени, тъй като двете заразени били от звено за контрол и имали достъп само

От  новите 50 случаи само 7 души са хоспитализирани. Девет от тях са от община Карлово, има шестима от Съединение, в селата Неделино и Царимир – трима, в община „Марица“ – в селата Царацово, Скутаре, Маноле и две в община Сопот.

Нови 18 души са оздравели, като общият брой на оздравелите вече е 147.  От хоспитализираните само двама били интубирани.

На домашно лечение са 383 души.

Двама души са починали в областта. Вчера е починал най-възрастният пациент в Пловдив – мъж на 94 години, с множество придружаващи заболявания. Починала е и жена на 55 години със сърдечни проблеми и други придружаващи заболявания.

416 са потвърдените случаи в Пловдивско от самото начало на пандемията, 35 от тях са от Карлово, Кричим, Хисаря – 6, „Родопи“ – 62, Стамболийски – 17, Калояново – 5, Перущица – 23, Раковски – 11, Община „Марица“ – 16, Асеновград – 31, Брезово – 2, Куклен – 7, Садово – 7, Първомай – 2, Съединение – 7 и  Сопот – 4.

Четирима са заразените медици

Четирима са здравните работници, заразени през последното денонощие. От тях двама са лекари и две медицински сестри. Каназирева отказа да каже в кои болници работят, за да не се всява паника. Тя допълни, че се изследват контактните им лица.

Областният управител припомни, че в Карлово има един пациент във вътрешно отделение с положителна проба за коронавирус. Отделението  е затворено за пълна дезинфекция само за 24 часа, утре се възстановява работа.

Заразен е шефът на фирмата за метали „Ангел Стоилов-96“, потвърди Каназирева. Там обаче нямало огнище и това била единствената положителна проба.

Според областния управител към момента нямало изразени огнища в областта, за да се вземат някакви извънредни мерки. Част от новите случаи били на хора, пътуващи за почивка в Гърция, но те били доста малко. Повечето нови случаи били от контактни лица на вече заразени хора.

Дани Каназирева отново призова да се носят маски на закрито, тъй като това бил начинът да се опазят околните, включително и медицинските лица.

Актуална информация за епидемиологичната обстановка в Пловдив и областта и новини от срещата с ръководствата на МБАЛ “Св. Мина”

Публикувахте от Дани Каназирева в Сряда, 22 юли 2020 г.

Подобни статии

Top