Двама генерали юбиляри с Почетен знак на Пловдив (СНИМКИ)

Председателят на ОбС връчи почетните отличия

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова връчи Почетния знак на Пловдив на 100-годишния бригаден генерал Иван Желев и председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса Сотир Докторов, който представляваше в местния парламент днес 90-годишния генерал-лейтенант Димитър Попов. Двамата генерали бяха удостоени с отличието на община Пловдив с решение № 170 от 30.05.2019г., което бе гласувано по повод с 100-годишния юбилей на ген. Желев и 90-годишнината на ген. Попов.

Генерал Иван Желев има значителен принос в подобряване на инфраструктурата и благоустрояването на брад Пловдив. Той започва своята служба в Строителни войски през 1947 г. , а като нейн командир в периода 1959г – 1985г.  дивизията участва в изграждането на редица промишлени предприятия, жилищно­строителни кооперации и културно-исторически обекти в града и областта. В края на лятото на 1957 г. Пловдив е сполетян от невиждано голямо наводнение. Бурните води на Марица отнасят стотици къщи, разположени около двата и бряга. До края на годината са изградени редица жилищни блокове, които приютяват пострадалите от наводнението. Изграждането на 165-метровият мост при Панаирното градче също е строен под командването на ген. Желев. Мостът е завършен предсрочно и предаден за експлоатация през септември 1959 год. По същото време е изградена и автогара Юг. Наред със строителните задачи ген. Желев има принос и за повишаване на бойната и професионалната подготовка, която следва пътя на потребностите на развитие на Българската армия и придобиване на строителна специалност.

Столетникът благодари за високото отличие и признанието.

Благодарности отправи и Сотир Докторов от името на ген. Димитър Попов. Той припомни, че в своята 41 години активна служба в редиците на Българската армия ген. Димитър Попов работи упорито и всеотдайно за повишаване на бойната готовност, бойната мощ и мобилизационна готовност на армията. Активно участва в ръководството и възпитанието на хиляди офицери, сержанти и войници за защита на териториалната цялост и независимост на България. Под негово ръководство армията участва активно в борбата срещу природни бедствия, аварии и катастрофи.

Ген. Попов започва военната служба в школата за запасни офицери „Христо Ботев“, като я завършва с отличие. През годините ген. Попов преминава през редица командни длъжности, като през есента на 1965 г. е назначен за командир на „33-ти мотосрелкови полк – Звездец”. През 1977 е назначен за командир на 16-ти мотострелкови дивизион. През 1987 г. е назначен за командващ на 2-ра Българска армия.

Подобни статии

Top