Двама горски служители загинаха при гасенето на пожар край село Петрово

Пострадал е и трети горски служител

Двама горски служители са загинали при гасенето на пожар край санданското село Петрово, съобщи БНТ, като се позова на директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

И трети горски служител е пострадал, той е откаран в болницата в Сандански с обгаряния на гърба, а оттам е транспортиран към Пирогов.

Трагедията се разиграва около 16:30 ч, когато пожарът, който служителите са гасили, от низов, бързо става върхов и те не са успели да избягат.

Нашите колеги просто не са могли да отреагират, за съжаление млади хора си отиват. Трагедия, заяви директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

Продължава гасенето на пожара, огънят е обхванал около 20 дка гора и храсти. Теренът е изключително сложен, духа и силен вятър.

Към 20 ч пожарът е локализиран.

Спешна среща за пожарите свика премиерът

Премиерът Стефан Янев свика днес  спешна среща в Министерския съвет във връзка с трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двамата служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

Участие в срещата взеха вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и представители на ведомства. Във фокуса на срещата бе бедствената ситуация вследствие от пожарите в страната, необходимостта от спешни действия за нейното овладяване и незабавни мерки за предотвратяване на подобни трагични инциденти.

„За съжаление имаме инцидент, при който загинаха служители на Югозападната горско стопанство“, заяви премиерът Стефан Янев след проведено извънредно заседание. Той изказа съболезнования на семействата и близките им и призова хората да бъдат внимателни и бдителни и да сигнализират там, където има възникване на пожари.

Според Янев, човешката дейност е в основата на тези пожари.

„Най-важното е да потърсим начини да действия да оптизимираме работата на служителите на МВР, на въоръжените сили, които участват в гасенето, доброволците и на горските стопанства. Най-важното, което е, е да запазим човешки животи, както на огнеборците, така и на хората, които живеят там“, подчерта служебният премиер.

В системата на МВР е започната подготовка за система за оповестяване, която все още не е готова и необходимо повече техническо време за нея, предаде DarikNews.

Дискутирана е необходимостта за нов закон за управление на кризи. Има необходимост от такъв тип тормативта уредба. Самата организация в МВР е започнала подготовката на система за оповестяване, обясни Янев.

„Взаимодействието на национално и местно ниво засега се осигурява по канали на МВР. Областните управители и кметовете на общини имат своята отговорност да засействат съвети за бедствия и призовавам всички областни управители да ги свикат във възможно най-кратък срок, за да направят необходимата координация“, заяви премиерът.

Обявен е ден на траур в четвъртък за общините Петрич и Кресна, тъй като загиналите са от двете общини. Единият загинал е бил общински съветник от Кресна.

Прекратяват почистването на стърнищата

Той съобщи още, че ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи или т.нар. стърнища.

„Факт е, че повечето пожари в момента са полски – предизвикани са от сухи треви“, допълни Янев. Според него, е рано да се коментират причините за трагичния инцидент в пожара, но огънят е бил непредсказуем.

„Можем да прогнозираме къде би могло да възникнат пожари. Сателитните прогнози показват, че до 15 август почти цялата страна остава под екстремен риск“, обясни началникът на Националната служба за пожарна безопасност и защита на населението комисар Николай Николов.

„В Старосел са изгоряли 4 къщи, както и няколко селскостопански постройки, в село Кръстевич една обитаема хижа и няколко селскостопански постройки. В Старосел огънят е тръгнал от сухи треви, запалила се и гората, горят най-малко 1000 декара, по думите на главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН. За съжаление огънят достигна и къщите от селото, няколко от тях са с изгорели покриви. Хората се евакуират. Няма данни за пострадали. Духа силен вятър, което още повече усложнява обстановката. Целият състав на пожарната в региона е на място да гаси бушуващата стихия. Огънят е оставил селото без ток, но екипи на Енергото се опитват да възстановят повредените електропроводи„,  каза още той.

„Изпратени са допълнителни сили и средства, за да запазят селото край Сандански. Сведенията, които пристигат при мен са за постепенно установяване на контрол„, допълни комисар Николов.

Снимки: БНТ и БГНЕС

Подобни статии

Top