Двама лекари от МБАЛ „Св. Мина“ с досъдебно производство за заблуждаващи знаци за тревога

Срещу тях има и следствено дело

Двамата лекари от МБАЛ „Св. Мина“, които обявиха, че 84-годишна жена, която почина от пневмония в болницата, е заразена с коронавирус, се сдобиха с досъдебно производстов и следствено дело срещу тях. Това съобщи за DCNEWS шефът на ОД на МВР – Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев.

Досъдебното производство срещу д-р Румен Стоило и д-р Цветан Деведжиев от болницата е образувано за това, че са изнесли неверни данни чрез медиите и чрез тях са предали заблуждаващи знаци за тревога.

Припомняме, че двамата излязоха пред националните телевизии, а също и в социалните мрежи, където информираха с отворено писмо, че болницата няма подготовка да поеме болни от коронавирус, липсват защитни средства и оборудване, както и че част от персонала е напуснал по тази причина. Впоследствие областният управител Дани Каназирева съобщи, че медицински сестри не са подавали молби за напускане.

Властите се самосезирали от информацията, която двамата лекари са изнесли и те били извикани в Икономическа полиция да дадат обяснения. Те са предупредени с протокол по Закона за МВР, а от болницата е изискана информация и предстоят разпити на още свидетели.

Срещу двамата е започнато и следствено дело е за причиняване на смърт по непредпазливост, в резултат на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Както вече DCNEWS съобщи, окръжната прокуратура под тепетата се е самосезирала за случая с 84-годишната жена, която почина на 14 март. По-рано днес стана ясно, че по случая е назначено медицинско изследване, което е доказало, че тя не е била заразена с коронавирус.

Top