Двама немски артисти изследват социалистическите стенописи и паметници в Пловдив

„Графити от миналото – стенописи от бъдещето“ е заглавието, с което те обобщават работата си

Художествена акция с три прожекции на открито ще се случи тази вечер като резултат от творческото проучване на двама немски артисти – Йенс Бесер и Щефан Шварцер в Пловдив.  „Графити от миналото – стенописи от бъдещето“ е заглавието, с което те обобщават работата си, пресичаща паралелите на социалистическото фасадно изкуство и съвременни подходи в уличното изкуство.

От 19:00 часа дървета в Цар-Симеоновата градина ще се превърнат в обекти за артистична намеса, а двадесет минути по-късно акцията ще бъде насочена към фасадите на библиотека „Иван Вазов“ и СКЛАД в Тютюневия град.

Върху временни платна Йенс Бесер и Щефан Шварцер ще прожектират със специално изработен мобилен проектор снимки на стари мозайки и стенописи и ще рисуват с различни материали. От 20:00 часа, в пространството на СКЛАД, на етаж 3, двамата артисти ще предложат на публиката своята интерактивна презентация за това какво смятат да осъществят като художествен проект в Пловдив през 2019 година.

В продължение на повече от 10 години Йенс Бесер и Щефан Шварцер работят заедно в областта на стенописа и мултидисциплинарното изкуство.

И двамата започват работата си като стрийт артисти през 90-те и първите години на 21 век. Те съчетават рисуване, прожекции, взаимодействие с публични пространства.

1 2

Top