Двама от Академик Бултекс 99 в национала

Любомир Минчев включи в състава за световните квалификации Димитър Димитров и Станислав Ваклинов

Националният селекционер Любомир Минчев обяви на кои играчи ще разчита за последните два мача на България от първата фаза на световните квалификации. Сред тях са Димитър Димитров и Станислав Ваклинов от завършилия на четвърто място този сезон Академик Бултекс 99.

Сред избраниците е и звездата Александър Везенков от Барселона, натурализираният американец Дий Бост (Страсбург) и играещите в Македония, Румъния и Италия Чавдар Костов, Павел Маринов и Николай Вангелов.

Останалите състезатели са от Националната баскетболна лига, а в групата е и навършилият преди дни 18 години Цветомир Чернокожев. 206-сантиметровото крило обаче ще се подготвя с тима до пристигането на Александър Везенков, което обаче все още не е ясно кога ще стане.

Именно неяснотата около това кога кои играчи са играли за последно и кога ще могат да се включат в лагера на отбора тревожи най-много Минчев.

„Ситуацията е доста тежка. Има играчи, които все още играят, има такива, чиито сезон току-що приключи, а има и играчи като Александър Янев, който не е играл от месец. По тази причина съм говорил с всеки от баскетболистите, които съм извикал, за да им кажа да поддържат форма индивидуално. Засега нямам яснота кога Везенков, Бост и Павел Маринов ще могат да се присъединят към тима и заради ограничената група съм помолил Деян Карамфилов и Николай Стоянов от Левски Лукойл да се включат в заниманията, за да може да се води нормален тренировъчен процес. Контузени няма, единствено Станимир Маринов ще трябва да почива малко по-дълго време“, каза Минчев пред събралите се журналисти на пресконференция.

„Програмата до квалификационните мачове включва две контроли с тима на Тунис на 21 и 22 юни в зала „Универсиада“. С тях приключваме подготовката в София, а след това се местим в Ботевград“, коментира още треньорът.

Минчев остана оптимист за класирането на отбора за следващата фаза на квалификации, въпреки последното за момента място в групата.

„Не забравяйте, че единствено ние победихме Исландия като гост. Все пак обаче те си остават много силен съперник и не е случайно, че победиха последователно Финландия и Чехия. В последните години се класираха два пъти на европейско първенство, бяха победили Сърбия, така че това не е отборът на Исландия отпреди 20 години. Но съм оптимист и смятам, че можем да ги победим, както го сторихме в Рейкявик“, допълни Минчев.

Наставникът на националния отбор се оплака от ранния край на българското първенство, което според него нарушава доста подготовката на играчите.

„За мен това е проблем, но клубовете и Националната баскетболна лига трябва да помислят върху него. Досега не сме имали лагер веднага след края на първенството, но това не може да ни оправдава. Погледнете волейбола, там всяка година започват подготовка веднага след края на първенството“, каза Минчев.

На 29 юни в “Арена Ботевград” българите приемат Исландия, а на 2 юли гостуват на Чехия в Пардубице.

„Лъвовете“ са на последното четвърто място в квалификационна група „F“ с 1 победа и 4 загуби. Напред към следващия етап на пресявките продължават първите три отбора в крайното класиране.

Ето и на кои баскетболисти се спря Минчев: 

Станимир Маринов (Левски Лукойл)
Дий Бост (Страсбург)
Венцислав Петков (Балкан)
Божидар Аврамов (Левски Лукойл)
Чавдар Костов (Работнички Скопие)
Павел Маринов (Стяуа Букурещ)
Златин Георгиев (Рилски спортист)
Христо Захариев (Балкан)
Александър Янев (Берое)
Димитър Димитров (Академик Бултекс 99)
Александър Везенков (Барселона)
Станислав Ваклинов (Академик Бултекс 99)
Николай Вангелов (Куоре Баскет Наполи)
Цветомир Чернокожев (Академик София)

Подобни статии

Top