Две българки са под наблюдение за коронавирус

Едната е приета в болницата в Добрич, другата е в столично здравно заведение

Здравните власти у нас строго следят медицинското състояние на две българки, завърнали се от Китай и Тайланд. Двете жени са под медицинско наблюдение в инфекциозни структури. Тази мярка е с превантивен характер заради съобщени от лицата грипоподобни симптоми и необходимостта да бъдат направени съответните изследвания с цел категоричното отхвърляне носителството на коронавирус 2019-nCoV, съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес.

Първата, която се е върнала от Тайланд, е в болницата в Добрич, а другата – пристигнала от Китай, е в столично здравно заведение, там те ще останат там в следващите две седмици, за да бъдат следени, дали няма да покажат симптоми на опасната инфекция, пише „Монитор“. Мъж, завърнал се от Пекин преди десетина дни все още е във ВМА, но не показва симптоматика на опасната зараза. При първа възможност тримата студенти, които са блокирани заради карантината в град Ухан, ще бъдат извозени със самолет до някоя от европейските държави.

„Министерството на здравеопазването – чрез регионалните си здравни инспекции, разпространи указания до всички лечебни заведения как да се реагира в случаи на съмнение за пациент с коронавирус. Създаден е механизъм на координация между лечебните заведения с инфекциозни структури и Инфекциозна болница – София“, посочи още министър Ананиев.

На брифинга стана ясно също, че още преди две седмици държавата ни е поръчала реактиви за доказването на коронавирус. Очаква се те да пристигнат в края на настоящата седмица, а от началото на следващата седмица Националната референтна лаборатория да работи с тях. Отделно от това до две седмици България ще разполага и с новия кит за установяване на коронавирус, който страната ни вече е заявила на Европейската референтна лаборатория в болница „Шарите“ в Берлин. До тогава българските здравни власти работят по утвърдения протокол, изследвайки евентуалното носителство на коронавируса 2019-nCoV с генетичните тестове за други шест коронавируса, както и с тестовете за различните грипни щамове.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни статии

Top