Две български военни гробища са унищожени в Северна Македония, МВнР изяснява фактите

Според Външно в основната си част българските военни гробища в Северна Македония са в много тежко състояние

България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в Република Северна Македония. В основната си част те се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония, смятат от МВнР, предава БТА.

„Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси, пишат от външното ни министерство. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание.

Ето защо информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация „Македония“, се приема много сериозно и Министерството на външните работи работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия. Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности„, допълват от МВнР.

Снимки: bTV

Подобни статии

Top