Две документални книги за Апостола представиха в Карлово

Представянето бе в навечерието на 148 години от гибелта на Левски

„Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски“ с автор доц. д-р Маргарита Златарева, съгражданин на Апостола, и второто издание на сборника „Левски пред съда на Портата“ бяха представени пред обществеността в Карлово.

Водещият на срещата София Бановска – библиотекар в Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“, подчерта, че и двете издания, които всеки българин трябва да прочете и притежава в личната си библиотека, се основават изцяло на автентични документи.

„Исках да разгледам Процеса на Левски съобразно законите и уставите на Османската държава, действали към 1872/1873 г., и да запълня празнината около последните дни на Левски от правна гледна точка. В процеса Васил Левски не отрича съществуващата революционна организация, която е изграждал. Напротив, той държи да обяви желанието на българския народ за самостоятелна държава…“, посочи авторът.

Според доц. Златарева Апостола е осъден на смърт по три разпоредби от глава в наказателния закон, озаглавена „За злодеяния и престъпления против вътрешната безопасност на Османската държава“, като и трите разпоредби предвиждат смъртно наказание.

В книгата се откроява уважителното отношение на Високата порта към „главатаря на бунта“ и се подчертава как разкритията за революционната му дейност са смутили, разтревожили и застрашили „вътрешната безопасност“ на тази все още огромна и силна империя. Изтъква се още, че Портата е принудена да проведе процес с отзвук в цяла Европа – могъщо оръжие за бъдещото национално освобождение.

„Защо „Васил Дякон Левски“? – Във всички протоколи на съда името на Апостола е записано така“, поясни още доц. Златарева.

1 2

Подобни статии

Top