Две „мулета“ отиват на съд за измама на 71-годишен пловдивчанин

Пловдивската Районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо двама младежи за телефонна измама

Две „мулета“ сядат на подсъдимата скамейка в Пловдив за телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура. 20-годишният К.В. и 18-годишният Й.А. са обвинени в това, че на 22 август 2018 г., в гр. Пловдив, в съучастие, както и с неустановено лице, като извършители, с цел да набавят за себе си имотна облага, поддържали заблуждение у другиго – 71-годишен мъж, като с това му причинили имотна вреда в размер на 700 лева. Единият от тях – Й.А., е извършил престъплението като непълнолетен.

В началото на 2018 г. неустановено по делото лице позвънило на мобилния телефон на обвиняемия Й.А., като се представил с името Иво и споделил, че се занимава с фирма за дограма. По-късно поискал да намери хора, които да се включат в извършването на телефонни измами. Й.А. го свързал с обвиняемия К.В.

На 22 август 2018 г., в гр. Пловдив, възрастният мъж получил обаждане на стационарния телефон в жилището си от непозната жена. Тя плачела и твърдяла, че е в болница със сина си. Пострадалият затворил телефона с думите: „Довиждане, много здраве на болницата“.

Веднага след това му позвънил непознат мъж, който се представил за инспектор от полицията. Той обяснил на 71-годишния мъж, че бил набелязан за жертва на телефонни измамници, които преди малко се свързали с него „от болницата“.  Предупредил го, че към адреса му пътуват трима участници в схема за телефонни измами. Полицаите щели да ги задържат, но трябвало да им съдейства. 71-годишният мъж се съгласил. Получил и ново обаждане от непознат, който попитал: „Парите, готови ли са? Иначе моите момчета се качват на втория етаж, разбиват ти вратата и ще ти режат пръстите един по един и главата“.

Мнимият полицай отново се обадил, за да съобщи, че пред входа имало трима бандити, които възнамерявали да разбият вратата на жилището на възрастния мъж и да му вземат парите. За да не се случи, той трябвало да даде парите, съхранявани в дома му. Пострадалият събрал 700 лева, които бил спестил. По указание на „полицая“,  възрастният мъж  увил парите във фолио, постави ги в найлонова торба и ги скрил във фризера, за да не ги засече апаратурата на измамниците.  По-късно той хвърли парите от балкона, за да не му разбиват вратата бандитите.  Там чакали двамата обвиняеми, които взели пакета с банкнотите. Пострадалият бил въведен в заблуждение, че те са участници в престъпната група, които ще бъдат заловени след получаване на парите.

Мнимият полицай се обадил отново на възрастния мъж и казал, че трима от измамниците вече са задържани.  Той получил и второ обаждане с думите: „Хванаха трима от моите братя. Предупреждавам те никъде да не излизаш“.  По-късно разбрал, че е измамен и подал сигнал в полицията.

Междувременно двамата младежи отишли в с. Обнова, общ. Левски. Те оставили парите зад автобусна спирка по дадени указания от непознатия. От тях взели по 100 лева, които си разделили. По делото са изготвени експертизи, разпитани свидетели и  др. Щетите не са възстановени.

Предстои Районен съд – Пловдив да насрочи заседание.

Подобни статии

Top