Две пловдивски болници остават да работят с COVID -19 пациенти, тази в Карлово също

Само една е положителната проба, отчетена в Пловдивска област за една седмица

93 е общият брой на заразените с коронавирус, които се водят като статистика за Пловдив и областта, 46 от тях в Пловдив. Това обяви областният управител Дани Каназирева след среща на Областния медицински щаб днес.

И още цифри: 55 са оздравелите, 31 са поставените под домашно лечение, 12 са хоспитализираните. Има и добра новина – за времето от 18 до 25 май са направени 1386 проби, от тях само една е положителна – на 57-годишен мъж от Раковски. Остава непроменена и бройката на заразените медицински служители – 16, 12 от които са напълно излекувани. 2959 пък са поставените под карантина.

УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Каспела“ и УМБАЛ „Пълмед“ са болниците, понесли основната тежест по време на кризата, изтъкна още Каназирева. Първите две остават и занапред да работят със съмнителни за COVID – 19 пациенти. Болницата в Карлово също.

Ще продължим да следим ситуацията. Всяка  друга болница от общо 18-те в Пловдив и областта трябва да направи своята организация така, че да има изолирани помещения за постъпване на пациенти със симптоми на коронавирус. При увеличаване на бройката в срок от 48 часа всички те трябва да могат да възстановят своята готовност“, подчерта областният управител. По думите й организацията ни е била една от най-добрите в страната. „Искрено благодаря на всяка една болница, на РЗИ, на МВР.. Безспорен факт е, че когато институциите работят в координация, резултатите са добри.“

В момента малко сваляме нивото на готовност, но когато се задава нова вълна, ще възстановим реда. Вероятно е към края на годината – септември, октомври, да има втора вълна„, коментира на свой ред изпълнителният директор на УМБАЛ Св. Георги Карен Джамбазов.

Като цяло по-ниската заболяваемост в Пловдив и областта от Щаба обясниха – първо с дисциплинираността на гражданите, второ с добрата организация между институциите и не на последно място с фалта, че пациентите с коронавирус в Пловдив са насочвани към болници с отделни корпуси и така е предотвратено разпространението на масова зараза.

Подобни статии

Top