Две пловдивски читалища се включват в Европейския ден на морето

Европейският ден на морето се отбелязва на 20 май

Пловдивските читалища „Съвременник – 1986“ и „Димитър Благоев – 2008 г.“ са институциите, които ще представят Пловдив в честването на Европейския ден на морето 2018. Кампанията European Maritime Day е по инициатива на Европейската комисия и обединява мероприятия в цяла Европа, които ще се проведат в периода април – юли 2018 г. и са с насоченост към морето.

За настоящата година са одобрени общо 70 събития в Европа, като 4 от тях са в България и 2 – в Пловдив. На 27 април ще се състои „Морска феерия“ – изложба и театрално представление, в което деца от ОУ „Пенчо Славейков“, кв. Столипиново, съвместно с НЧ „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“, ще разказват за морето и ще изложат свои произведения от морски материали.

На 1 юни ще се поведе събитието на НЧ „Съвременник – 1986“, озаглавено „Да доведем морето в библиотеката“. То включва уъркшоп за деца за изработване на декорация от миди, камъчета, пясък и други материали и танц, посветен на морето.

Европейският ден на морето се чества всяка година на 20 май, като официалното му начало е поставено през 2008 г. Главното събитие от честванията тази година – конференцията European Maritime Day ще се проведе в Бургас от 30 май до 2 юни 2018 г.

Подобни статии

Top