Две са изследваните за коронавирус проби в Пловдив, отрицателни са

Да не създаваме излишна паника, ситуацията се следи, предприети са нужните превантивни мерки, заяви областният управител

На територията на Пловдив и областта към момента няма изолиран коронавирус; две са съмнителните проби, изследвани в града под тепетата; и двете са отрицателни; към днешна дата не се чакат други резултати. Това заяви областният управител Дани Каназирева след края на днешното заседание на Областния кризисен щаб и апелира да не се създава излишна паника сред хората. По думите й институциите са в непрекъсната координация помежду си; предприети са всички мерки и се спазват препоръките от Националния щаб за борба с коронавируса.

ЗА МЕРКИТЕ, КОИТО ПРЕДПРИЕМА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ – ЧЕТЕТЕ ТУК!

Осигурени са предпазни средства за отделенията в болниците, където ще бъдат настанявани евентуални пациенти с коронавирус. Осигурени са и достатъчно легла за такива пациенти – в инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ са 76+6 легла, 20 от които са свободни. 10 са леглата в отделението по инфекциозни болести в общинската болница в Карлово. 36 пък са леглата в УМБАЛ „Пловдив“. Бившата окръжна болница обаче, обмисля вариант при нужда да отдели един етаж с 10 легла за инфекциозно болни пациенти. При необходимост във Военна болница и Кожния диспансер също ще бъдат осигурени по 10 легла. Към момента общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта и града са 2500.

Осигурени са предпазни облекла и средства за болниците, спешна помощ и за органите на реда и Гранична полиция. Събира се информация за необходимите предпазни средства за социалните и здравни служби, детските заведения и администрацията в общините. Необходимите допълнително количества ще бъдат осигурени за месец. Дадени се препоръки за дезинфекция в училища и обществени сгради, както и за автобусите от градския и междуселищен транспорт.

„Няма място за паника, всички институции са в пълна готовност. Спазваме указанията и всички масови събития са отменени. На среща с кметовете на 17-те общини  от Областта предстои да обсъдим още веднъж мерките и по места. Нека бъдем отговорни и да спазваме указанията“, допълни Дани Каназирева.

В Областния кризисен щаб участваха представители на всички институции, ангажирани с проблема – РЗИ, болници, РД на МВР, Гранична полиция, ДАНС, СКСО, Община Пловдив, РУО, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари-Пловдив, БЧК и Областната дирекция по безопасност на храните.

 

Подобни статии

Top