Две ромски къщи горяха във Войводиново. Запалени ли са?

Предполага се, че са запалени

Две ромски къщи са горяли в пловдивското село Войводиново преди две седмици.  Едната е пламнала в сутрешните часове на 9 юни, а другата – на 11 юни.  При първия пожар е изгоряла покривната конструкция и са били спасени три сгради, а три пожарни са гасили огъня.

Ден преди това е имало събор. Предполага се, че гневни на циганските безчинства българи, почерпени на събора, са запалили първата къща, а дни след това и втората, съобщава БЛИЦ.  Според кмета на Войводиново Димитър Тасев ромите от селото искат да се върнат в махалата, но местните са категорични, че ако го направят, отново ще започнат безсрочни протести.

„Хората са прави да не ги искат, заставам изцяло зад тях“, каза кметът. Той съобщи, че ромите са изнесли имуществото си, а част от него се съхранява в кметството, който иска, може да отиде и да си го вземе.

Административният съд в Пловдив се е произнесъл в полза на общината и е обявил голяма част от постройките в махалата за незаконни, те трябва да се срутят. Ромите обаче се обжалвали и се чака по казусите да се произнесе Върховният административен съд.

Припомняме, че на 6 януари тази година двама братя роми – Асен и Борис Пакетови, пребиха жестоко 33-годишния военнослужещ от 68-ма бригада „Специални сили“ Валентин Димов. 33-годишният мъж едва оцеля след дълъг престой в болницата, а братята получиха условни присъди.

След побоя хората в селото се вдигнаха на протести и получиха подкрепа от цялата страна. Те настояха ромите да бъдат изселени. Тогава ромската махала се опразни и до момента жителите й не са се върнали.

Подобни статии

Top