Двойна радост за Даниел Кайзер – победа на Ботев и световна титла на Полша

Полските волейболисти разбиха на финала с 3:0 Бразилия, САЩ взе бронза след 3:1 срещу Сърбия

Полша защити световната си титла на първенството, което се проведе в България и Италия. „Дружина полска“ спечели с 3:0 (26, 20, 23) срещу Бразилия в повторение на финала от Мондиал 2014. Тогава европейците победиха с 3:1. Титлата е общо трета в историята на полския волейбол. Толкова имат още Бразилия и Италия. За „селесао“ остават сребърните медали, които са трети за тях от шампионат на планетата.

Мачът бе наблюдаван по телевизията от полския вратар на Ботев (Пловдив) Даниел Кайзер, който имаше двоен повод да празнува, след като вчера „канарчетата“ победиха с 2:1 като гости Верея. Той бе на вратата и пази отлично, но не можа да направи нищо при неспасяемия автогол на Димитър Пиргов.

Преди това САЩ спечели бронза от Мондиал 2018, след като се наложи над Сърбия с 3:1 гейма, което пък не се понрави на другия вратар на „канарчетата“ Иван Чворович.

Мачът, който се игра в зала „Алпитур“ в Торино, се превърна в своеброзен рецитал на поляците. В първата част те взеха азавс от 8:6 при първото техническо прекъсване. Разликата нарастна на 14:11, а по-късно на 17:13 и 20:16 преди Бразилия да направи отчаян опит да се върне в гейма. „Селесао“ почти успя – 21:20, а след това и 23:23. В крайна сметка Полша измъкна гейма с 28:26 след блокада на Курек.

Полша тръгна добре и във втората част, като поведе с 3:1. Разликата стана 8:4 след поредна успешна атака на Курек. Постепенно Бразилия намали изоставането си до 11:10 след силни изяви на Дъглас Соуса и Уолъс Де Соуса.  Второто техническо прекъсване дойде при 16:13 за поляците. Преднината им продължи да расте до 22:17, след което без особени проблеми затвори те затвориха гейма в своя  с 25:20.

Поляците продължиха със силната си игра и в третия гейм. Те дръпнаха със 7:3 благодарение на Бартош Курек и Артур Шалпук. Постепенно разликата набъбна до 11:4 след мощен ас на Якуб Кохановски. Втората техническа пауза пък дойде при 16:10 за „Дружина полска“ след грешка при мрежата на бразилците. „Селесао“ се върна при 22:21 В крайна сметка Полша спечели гейма с 25:23 след поредна мощна атака на Курек.

Подобни статии

Top