Двойна радост за храмовия празник на църквата „Свети Николай“ в Асеновград

С две нови икони  посреща празника Никулден храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“

Икона, изобразяваща десет сцени от живота и  чудесата, извършени от  свети Никола  беше дарена и осветена за празника на светеца – 6 декември. Портретът на светията е специален дар от православни християни, живеещи  в Гърция.

Образът на свети Никола е изографисан в средата, седнал на трон, благославящ с едната ръка, а в другата хванал свещеното писание. Около него са изрисувани едни от най-важните събития, свързани със  земния му  живот- укротяване на  бурното море, как спасява три момичета, като им дарява пари, за да се омъжат.

Част от сцените е и участието на свети Никола в Първия Вселенски събор.

Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота. Често е наричан и Св. Николай Угодник заради своята отзивчивост да се притече на помощ винаги, когато има нужда“,  разказа отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник и стопанин на храм „Свети Николай Чудотворец“.

На още един дар се радва църквата. Непосредствено под храмовата икона в църквата е

подреден и образът на светеца, изографисан изцяло в руски стил. Светинята е с красив релефен златен обков. Тя вече няколко месеца пребивава в божия храм.

Двете нови икони вече са  осветени, а храмовото духовенство се надява светецът да продължи да закриля миряните.

И тази година стотици асеновгрaдчани се събират на  храмовия празник в църквата „Свети Николай Чудотворец”, за да присъстват на богослужението. Тази година тържествата са посветени и на 198-годишнина от второто построяване на църквата.

1 2

Подобни статии

Top