Двойният убиец се разплака: Съжалявам, беше страшно, нямах избор!

Съдът остави Йордан Таков в ареста

Дребни дрязги са отключили насилието, довело до два трупа в склад на ул. „Борба“. Това стана ясно по случая с двойното убийство – на Васил и Христо Ботеви (баща и син) от вторник; днес пловдивският Окръжен съд разгледа и уважи искането на прокуратурата за вземане на най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо направилия пълни самопризнания за деянието Йордан Таков.

Като нелепа история, роднински дрязги и два отнети живота описа ситуацията защитата на Таков – адвокат Стефан Левашки. Самият убиец заяви през сълзи в залата: „Съжалявам за това, което се случи. Нямах избор. Беше ужасно. Беше страшно. Само Господ ми помогна!“ Таков поиска мярката му да бъде „Домашен арест“ и обеща, че ще спазва всички нареждания на съда. Той потвърди още веднъж, че е действал при самозащита. По думите му в самопризнанията двете жертви – баща и син Ботеви, са го нападнали, били, извадили нож и заплашили, че ще извършат посегателство срещу семейството му и затова убийството е било единственият му изход. Освен това Таков е разказал, че синът Ботев страдал от биполярно разстройство и както преди месеци бил в тежка депресия, така напоследък бил превъзбуден.

По мнение на обвинението, обаче, събраните доказателства поставят под съмнение разказа на Йордан, съдът определяйки деянието като такова с много висока степен на обществена опасност и в крайна сметка Таков остана в ареста. Обжалването на мярката пред Апелативния съд в Пловдив ще е следващата седмица.

 

Top