Двойно повече професионални паралелки през следващата учебна година в Пловдивско

Над 5 700 бъдещи осмокласници ще бъдат приети в 193 училища в Пловдивско през следващата учебна година

Почти двойно повече професионални паралелки спрямо профилираните са заложени в държавния план-прием за училищата от областта. Това стана ясно днес на заседание на Постоянната комисия по заетост, където Регионалното управление на образованието представи своята визия за приема за новата учебна година, бройките, профилите и специалностите, за които ще кандидатстват седмокласниците, пише „Уча в Пловдив“.

За трета поредна година Пловдив залага повече професионални паралелки, отколкото профилирани – 63 срещу 37 на сто. За сравнение, съотношението миналата година е било  58%:42%.  В Пловдив ще има 94 професионални и 67 профилирани паралелки. Общо за областта 88 са профилираните, а 148 професионалните, които ще приемат тази година седмокласници. Местата в тях са с 370 повече от завършващите 5 761 ученици.

„Приемът не е раздут, за да не се създават паралелки с по 15-17 ученици. Същевременно обаче се очакват деца от съседни области, а и завършващите са с около 250 повече от миналата година. Съобразили сме се изцяло с политиката на МОН за повече професионални паралелки в т.нар. STEM направление, свързано с математика, природни науки и информационни технологии. Намерен е балансът така, че този профил да не е за сметка на хуманитарния. Взели сме предвид и изискването за въвеждане на едносменен режим, като за Пловдив той трябва да е факт до 9 години, както и с механизма за задържане и обхват“, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Приемът е съгласуван с всяка от общините в областта. Още през октомври е поискано становище от регионални и национално представени работодателски организации за нуждата от кадри и специалисти, както и от Бюрото по труда.

В езиковите гимназии приемът се запазва същият. По думите на Киркова знанията и компетентностите, които получават децата там, нямат аналог, затова не бива да се разрушава с лека ръка авторитет, граден с години. В ЕГ „Пловдив” са заложени 10 паралелки, 9 – в ЕГ „Иван Вазов” и по 8 във Френската и в Математическата гимназия. В Хуманитарната гимназия няма да се съкращава паралелка, поне тази година, така че общият брой остава 7.

Подобни статии

Top