Дядото, измамен със златни тенджери, се примолил на измамника да му остави пари за храна - DC news

Дядото, измамен със златни тенджери, се примолил на измамника да му остави пари за храна

Възрастният човек станал жертва на грабеж

83-годишният пенсионер от Пловдив, който стана жертва на румънски измамник и се сдоби със „златни“ тенджери, всъщност е бил ограбен. Това съобщи районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

Жертва на подобна измама станала и 62-годишна жена, на която друг румънец, роднина на първия, предложил скъпата посуда като подарък за 8 март. Двамата румънци вече са в ареста с постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража“, взети от Районния съд. Те били от един и същи клан и пътували из страната с наети под наем автомобили, като прилагали схемата с тенджерите – сравнително нова за България, но много популярна в съседна Румъния.

Мними търговци измамиха пенсионер, дал им 3000 лева за „златни“ тенджери

Случаят с дядото е от 28 февруари. Той се прибирал вкъщи по бул. „Никола Вапцаров“ в Кючука, когато на улицата бил спрян от румънец с кола, който попитал как да намери пътя за София. След като дядото го упътил, румънският ром му предложил за благодарност да му подари позлатени тенджери и тигани, както и вилици и лъжици. Пенсионерът се съгласил и румънецът му предложил да го закара до дома му, тъй като посудата била тежка. Измамникът дори предложил да качи съдовете до апартамента на възрастния човек, като целта му била да влезе вътре.

Когато качили кашоните в дома на пенсионера, румънецът го помолил за дребна сума, за да може да си плати хотел. Дядото извадил от шкафа плик с 5500 лв. На измамника веднага му светнали очите и дръпнал плика от ръцете на възрастния човек. Избутал го и тръгнал да си ходи. Тогава старецът се примолил на нападателя да му остави поне пари за храна. Измамникът извадил 1200 лева от плика и прибрал останалите. После казал на дядото, че в замяна на тези пари ще му даде още един подарък – юргани и възглавници.

Впоследствие дядото се обадил на дъщеря си и тя подала сигнал в полицията. Малко по-късно полицията задържала измамника. Впоследствие братът на 26-годишния престъпник върнал парите. Вчера Районният съд го е оставил зад решетките за постоянно.

В ареста е и роднина на измамника, който работел по същата схема.

На 7 март той срещнал на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 62-годишна жена – пенсионерка по болест. Тя се прибирала вкъщи след пазар. На развален български румънецът ѝ обяснил, че ще ѝ направи подарък от позлатени тенджери и прибори по случай предстоящия 8 март.

Приятно изненадана от жеста, пловдивчанката се съгласила непознатият да я откара с автомобила си до дома й, заедно с обемистия кашон. Там мъжът помолил домакинята да му даде пари за гориво, а тя му дала пари от плик, който извадила от гардероба. Като видял парите, румънецът настоял да ѝ направи още един подарък – куфарче, в което да държи парите си и дори ѝ помогнал да ги сложи вътре. Последвало искане от страна на госта за чаша вода, след което той си тръгнал с обещанието, че ще донесе още един подарък, но повече не се върнал. Тогава жената се усъмнила и открила кражбата, а след това сигнализирала в полицията.

Арестуваха румънски гастрольор, задигнал 8500 лева от дома на пловдивчанка

По случая са предприети множество оперативни и издирвателни действия, а от преглед на видеокамери в района е засечен автомобилът под наем, с който измамникът се придвижвал. Още същия ден, в близост до адреса на потърпевшата той е задържан и е установена самоличността му – румънски гражданин на 34 години. Пред разследващите той направил пълни самопризнания, а откраднатата от него сума е иззета.

Подобни статии

Top