Дюлята – есенната витаминна бомба със супер малко калории

Дюлята е много полезен плод заради високото си съдържание на витамин С.

Тя съдържа също много витамини, минерали, минерални соли и други полезни вещества.

У нас се отглеждат различни сортове дюли, които са пренесени от Италия, Франция и Турция. Местните дюлеви сортове са по-дребни, но пък много по-ароматни.

Съчетанието на дъбилни (танинови) вещества с пектин в дюлите ги прави полезна храна при всички случаи, когато е наложително да се действа едновременно против възпалението на лигавицата на  храносмилателните органи и затягащо. Поради това дюлята е подходяща за диетата при разслабени черва като последица от възпалително заболяване. В такъв случай месестата част на дюлята не се яде в сурово състояние поради твърдостта ѝ, а се употребява под форма на компоти, желе или пюре.

При чревни заболявания може да се дава и сок от дюли, подсладен и съчетан с подходящи за целта билки.  Дюли се препоръчват и при някои заболявания на белия дроб.

Според известния лечител Петър Димков дюлята помага и при умствена и физическа преумора, за успокояване на сърдечния ритъм.  Той препоръчва в такива случай се пие сок от сварени дюлеви резенчета, подсладен с една малка лъжичка мед. Сокът се приема 3 пъти дневно, 60 минути преди хранене по 1 малка чаша.

С  лечебна цел се използват и семената на дюлята, тъй като в техните обвивки се съдържат слузни вещества. Студен извлек от тях се приема при възпаления на дихателните пътища и на стомашно-чревния канал.

При диети за отслабване обаче дюлята трябва да се консумира внимателно поради затягащия ѝ ефект, въпреки че е много полезна за човешкия  организъм.

Източник: dieti-otslabvane.com

Подобни статии

Top