Джамиите в Пловдив остават затворени за ифтар по време на Рамазан

Мюсюлманите даряват храна на самотни и възрастни хора  

Джамиите остават затворени за ифтар по време на Рамазан, но всеки ден в Пловдив ще бъде раздавана храна на 150 човека. Това съобщи председателят на Мюсюлманското настоятелство и представител на турската общност във Фондация „Заедно“ Ахмед Пехливан.

Всяка година по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, Районното Мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство организират в двора на „Имарет джамия“ или пред Джумая джамия вечери ифтар, на които се канят представители на всички етнически общности и вероизповедания в града.

Тези дни джамията, обаче, ще остане затворена за вярващите, за да се спазят наложените епидемиологични мерки по време на извънредното положение. 

От мюсюлманското настоятелсто са създали организационен екип, който ще доставя храна по домовете на самотни, възрастни и нуждаещи се хора, както и на вярващите, които постят през светлата част на деня. Традиционно представители на бизнеса дават вечери за 150 човека в Пловдив, сега всички те ще имат възможност да дарят средства, с които да се приготви храна и тя да бъде раздадена в пакетирани подноси за еднократна употреба, при строго спазване на хигиенните изисквания.

Със заповед на Главното мюфтийство са отменени и традиционните петъчни молитви. За да се предотврати струпването на много молещи се на едно място, общите моливи също са забранени. Повечето от тях ще се предават по интернет. На болните и на лицата над 60 годишна възраст се отказва достъп до джамиите от първите дни на извънредното положение. На електронно табло на централния вход на Джумая джамия в Пловдив се излъчва надпис на няколко езика, който призовава вярващите мюсюлманите да останат по домовете си по време на целия месец Рамазан.

От началото на епидемията не спират да се раздават и помощи на жителите на квартал „Столипиново“, съобщи още Ахмед Пехливан, който е и председател на „Йешилай България“. От сдружението на българските и турски бизнесмени „Бултиш“ вече предоставиха дезинфектанти и храни от първа необходимост на хората от „Регионална организация на слепите“, които живеят в един от най-критичните райони на Пловдив. Даренията бяха осигурени в навечерието на най-големия християнски празник Великден в знак на съпричастност и надежда за хората в най-затруднено положение, без значение от религиозната им и етническа принадлежност.

Подобни статии

Top