Джани Инфантино: Днес е черен ден за футбола! - DC news

Джани Инфантино: Днес е черен ден за футбола!

Броят на жертвите на безредиците след мача в Индонезия достигна 174, местната федерация прекрати първенството за 1 седмица

„Днес е черен ден за футбола, това е една трагедия, която дори не можем да осъзнаем“, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино, след като вчера поне 174 души загинаха и още 180 бяха ранени след края на футболен мач в Индонезия.

След края на дербито между Арема и Персебая Сурабая, хиляди ядосани от загубата фенове на домакините нахлуха на терена, а полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, което доведе до огромен хаос и множество стъпкани и задушени хора. „Светът на футбола е шокиран от трагичния инцидент в Индонезия след края на мача между Арема ФК и Персебая Сурабая. Това е черен ден за всички, свързани с футбола, трагедия, която дори не можем да осъзнаем. Изказвам своите най-дълбоки съболезнования към близките и приятелите на жертвите, които загубиха своя живот“, каза в свое изявление Инфантино.

Заедно с ФИФА и цялото глобално футболно общество, в този тежък момент нашите мисли и молитви са с жертвите, ранените, с народа на Индонезия, Азиатската футболна конфедерация, Индонезийската футболна асоциация и Футболната лига на Индонезия“, допълва президентът на световната футболна централа.

Индонезийската елитна футболна лига преустанови провеждането мачове за седмица след безредиците, съобщи агенция „Ройтерс“. Футболната асоциация на Индонезия обяви, че започва разследване на случилото се след срещата.

„Взехме решението след консултация с президента на футболната асоциация на страната. Действаме с уважение към всички. Очакваме резултатите от разследването“, заяви босът на местната футболна лига Ахмад Хадиан Лукита.

Отборът на Персебая спечели гостуването си на ФК Арема с 3:2 в срещата, играна на 1 октомври.

Снимки: БТА

Top