Джералдин Чаплин идва за 18-ия София филм фест в Пловдив - DC news

Джералдин Чаплин идва за 18-ия София филм фест в Пловдив

От 17 март до 2 април специална селекция от 26 фестивални хита в любимото Lucky – Дом на киното

Новата филмова история „Лука“ ще е част от 18-ото издание на София филм фест в Пловдив. Специален гост на прожекцията ще е уникалната Джералдин Чаплин, която играе във филма, както и режисьорката Джесика Удуърт („Белгийският крал“, „Босият император“). Прожекцията е на 28 март от 18:30 часа. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда режисьорката Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е именно Джералдин Чаплин.

Откриващият филм е „Изкуството да падаш“ на 17 март от 18:00 часа. Режисьор е  Орлин Милчев, удостоен с наградата за дебют на 40-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза“. Историята проследява еволюцията на сдържаната, но чувствителна 17-годишна Бори, която живее само с грижовния си дядо и с артистичната си, но алкохолно зависима майка. За среща с пловдивската публика пристигат режисьорът Орлин Милчев и актрисата в главната роля Елена Замяркова.

Пловдивчани ще могат да видят и един от най-обсъжданите филми в последните месеци – „Тар“ с Кейт Бланшет. Филмът е сред фаворитите за Оскар за „Най-добър филм“, като има и 5 други номинации. Във фокуса на историята е световно известният диригент Лидия Тар. „Тар“ е изпепеляващо изследване на властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество. Прожекцията е на 19 март от 18 часа.

Пловдивската публика ще има шанса гледа и носителя на „Златен лъв“ от фестивала във Венеция 2022 – „Цялата красота и кръвопролитие“ на носителката на Оскар за „Citizenfour“ Лора Пойтрас. Номинираният за Оскар в категория най-добър документален филм е портрет на Нанси Голдин. Тя е фотограф и активист, която започва кампания срещу фармацевтична компания, чиито продукти развиват зависимост. Прожекцията е на 18 март, събота, от 17:00 часа.

1 2

Подобни статии

Top