Джокондата остава завинаги в Лувъра

Причината е в състоянието на шедьовъра

Най-известната картина на Леонардо да Винчи – „Джокондата“, вече няма да бъде местена от мястото си. Творбата няма да може да бъде пренасяна дори на друг етаж на Лувъра, където през следващата година ще се състои изложбата с произведения на Леонардо.

Неотдавна, в началото на март, министърът на културата на Франция Франсоаз Нисен анонсира „гранд тур“ на „Мона Лиза“ заради „борбата с културната сегрегация“. Една от най-знаменитите картини в света трябваше да бъде показана в различни страни. Но Лувърът вежливо отказа на министърката.

Причината е в състоянието на шедьовъра. Според експертите на Лувъра той е прекалено крехък и няма да издържи на транспортирането. Панелът от топола, на който е нарисуван портрета, има множество пукнатини и тяхното разширение може да повреди слоя от боя.

„Джокондата“ и преди много рядко напускаше Париж. За последен път това стана през 1974 година, когато портретът на Мона Лиза бе изложен в Токио и Москва. От 2005 година шедьовърът е експониран на отделна стена в Лувъра, зад бронирано стъкло и в херметическа кутия с контролиран климат.

Източник: tvkultura.ru
Снимка: Deutsche Welle
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top