Джокович спечели „Уимбълдън“ в магичен финал срещу Федерер (ВИДЕО)

Световният №1 с пета титла в Лондон, мачът с Маестрото предложи най-доброто от тениса в продължение на почти 5 часа в 5 сета и шампионски тайбрек при 12:12

Новак Джокович спечели пета титла от „Уимбълъдън“! В епичен финал, продължил 4 часа и 57 минути, той се пречупи Роджър Федерер със 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3). Световният №1 на два пъти повеждаше в резултата, но Маестрото успяваше да изравни. В петия сет швейцарецът пък изпусна два мачбола преди да загуби в тайбрека. Мачът ще остане в историята като най-дългия на сингъл, игран до момента в Лондон.

В първия сет имаше една единствена точка за пробив, която се откри пред Федерер в четвъртия гейм, но Джокович я отрази. Впоследствие двамата взимаха сравнително лесно подаванията си и логично се стигна до тайбрек. Джокович поведе с 3:1 точки, но след това Федерер обърна до 5:3 в своя полза. Последваха нови два минипробива за сърбина, с които той си осигури сета – 7:6 (5).

Коренно различен беше вторият сет. Федерер успя да пробие още в първия гейм, след това още веднъж и поведе с 4:0. До края Джокович успя да вземе само веднъж подаването си.

Сходен с първия беше третият сет. Федерер отново единствен стигна до точка за пробив, но тя беше с цената на сета, защото дойде при 5:4 в негова полза и преднина 40:30  в негова полза. В ключовия момент обаче Джокович пласира ас по правата, а след това изпълни и два добри начални удара, за да изравни за 5:5. И в този сет имаше тайбрек, в който сърбинът поведе с 5:1 точки, след което се наложи със 7:4.

В четвъртия сет Федерер дръпна с два пробива – 5:2. При този резултат той сервира за сета. Джокович обаче оцеля, като спечели подаването на Роджър. При втория случай, в който сервира за сета, Маестрото обаче не трепна.

Джокович поведе с 2:1 в заключителната част,  а след това пропусна три поредни точки за пробив. Все пак той материализира превъзходството за 4:2, но веднага след това се стигна до рибрейк и Федерер се върна в мача. При 8:7 Джокович отразци два мачбола, за да изравни – 8:8. Стигна се до решителен тайбрек при 12:12. В него Джокович се наложи със 7:3 точки и вдигна трофея.

Подобни статии

Top