Eмблематичните сгради на Пловдив – Етнографски музей

Знаете ли, че и Пловдив си има своето дърво на влюбените? То се намира в една от най-красивите и живописни къщи в Стария Пловдив – сградата, в която днес се помещава Етнографския музей.

Къщата на богатия пловдивски търговец Аргир Куюмджиоглу е най-голямата в Стария град, а специалистите я определят като връх на бароковата архитектура. Източната фасада на къщата е „стъпила” върху старата крепостна стена и е неразделна част от ансамбъла на източната градска порта – Хисар капия. Така, заедно с къща Георгиади и къща Недкович, се създава един уникален ансамбъл от възрожденски здания, които правят това място едно от най-живописните кътчета в архитектурния резерват.

Богатият пловдивски търговец Аргир Куюмджиоглу бил шестият собственик на мястото, където днес се издига красивата му къща. Тогава в красивия двор с двете черници имало по-малка сграда – там, където сега се намира еркерният клюкарник. За да покаже богатството си, а и за да настани семейството си, богаташът поръчал на най-известния майстор по това време Хаджи Георги Станчовски, роден в село Косово, да му построи голяма къща.

След години сградата става общинска къща-музей. Така се полага второто начало на музея, който е основан през 1917 година, но първоначално се е намирал на последния етаж в сградата на общината.

От 1938 година къща Куюмджиоглу се превръща в място, където ще се помещава музейната експозиция, а от 1939 година тук започват сериозни реставрационни работи. Подновен е покрива, дървенията, вратите и прозорците. Само за няколко години от много занемарена сграда, къщата е обновена и през 1943-та година, въпреки военното време, е открита първата експозиция.

Къщата се намира в дъното на прекрасен голям двор с неправилна форма. Източната фасада е обърната към ул. Стръмна, а дворът е ограден с голям каменен зид. Според специалистите сградата има елементи, които копират двореца Белведере във Виена.

Независимо, че сградата е смятана за образец на симетричната къща от миналото, тя има много разчупена форма, а в нея има много потайности и входове.

Много интересни легенди се разказват за къща Куюмджиоглу и имотът около нея. Всички те са от времето, преди Аргир Куюмджиоглу да купи мястото. Една от най-интересните е за дървото на влюбените – 300-годишната черница в двора, разцепена на две от мълния. Тя разказва, че първоначално имотът бил собственост на гръцкият търговец Диаманди. Той имал син във Виена и също за известно време живеел там. По-късно си дошъл в Пловдив. Един ден на гости дошла внучката му с годеника си Рудолф. Двамата излезли на разходка един следобед, но се извила буря. Годениците се скрили под черницата, но треснала мълния и двамата били убити на място, а светкавицата разцепила на две дървото.

Впоследствие къщата била и на казанлъчанина Янаки Стоилов. Друг собственик бил Михалаки Гюмюш Гердан – вторият текстилен фабрикант у нас.

Поредният собственик – Аргир Куюмджиоглу имал 4 сина и една дъщеря. На едно от децата си той вдигнал голяма сватба, за която още се носят легенди. На улицата отвън търговецът изнесъл бъчви с вино и всякакви други напитки и много храна, за да напои и нахрани не само гостите, но и хората, живеещи наоколо. Така за сватбата, която продължила като в приказките, се говорело с години след това. Днес къщата се използва за етнографски музей.

Освен експозициите в 18-те зали, тук могат да се видят множество гостуващи изложби на занаяти, които се правят ежемесечно от ръководството на музея. В двора пък, може да се види пристройка, в която има два файтона. В единия от тях след първата световна война се е возил тогавашният външен министър на Англия. Градината също е изключително приятно място за отдих. В нея има интересни растителни видове.

В къщата на Куюмджиоглу са снимани много филмови продукции.

Уникалната сграда днес е паметник на културата. В нея има множество възстановки и изключително ценни експонати. Все още могат да се видят прекрасната латерна и красивите филигранни едновремешни накити. Повечето от тях са от сребро, една от най-красивите е сребърната чантичка, изложена в една от витрините. Колани, пафти, оръжия, сребърни и медни съдове с богата украса. Тук са също прекрасната картина на Мърквичка Пазар в Пловдив, красивото божигробско пано от неизвестен автор. Всичко това се пази в тази уникална сграда, която и днес се издига като голяма птица на трихълмието.

 

Подобни статии

Top