Eтноси от Пловдив се събират около Коледното дръвче на Лапидариума

Представители на всички етноси и националности, които живеят в Пловдив, се събират заедно около Коледното дръвче на Лапидариума в Стария град на 6 декември от 12.00 ч.. След като украсят елхата, те ще запалят светлините й, за да изпратят старата година и да посрещнат Новата 2015-а в мир и разбирателство.

Всеки от представителите на различните общности ще донесе традиционна украса и почерпка според обичаите на неговия етнос. Честванията на арменската, турската и еврейската общности не включват елха и украсяването й, но целта е всички хора да се обединят, посочи Амелия Гешева, директор на управление „Старинен Пловдив”.

Амелия Гешева припомни, че преди година фондация „Пловдив 2019” засади 3-метрово коледно дръвче на Лапидариума. Инициативата за празника е на арменската общност, която събира около него българи, евреи, турци, роми, гърци, италианци, украинци, грузинци.

Тържеството на Лапидариума започва днес от 12 ч. Танцови и музикални формации от различните групи ще представят творчеството си.

 

Подобни статии

Top