Ебру от Анжела Минкова – Габриел в Градската галерия

Ще има и демонстрация на ебру

Изложба живопис на Анжела Минкова – Габриел се открива в залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ 15. В тази пъстра експозиция художничката ни представя плодовете на своето въображение, изразени в акварели, релефи върху хартия (преге), рисунки върху вода – ебру.

Известна със страстта си да експериментира и смесва жанрове и техники, Анжела Минкова – Габриел съчетава древното изкуство ебру с акварелната рисунка. Освен да видят готовите вече творби, създадени в ателието й, гостите на откриването ще могат да видят демонстрация на ебру, които тя ще направи.

В едно свое интервю художничката заявява: „Нямам любима техника, преминавам от една в друга. Смятам, че стилът е смърт за художника. Ако овладея нещо, ме дърпа следващото. Важното е да ти е любопитно и да можеш да се изразяваш с всякакви средства.“

За авторката:

Анжела Минкова – Габриел е завършила Националната художествена академия със специалност „Илюстрация и оформление на книгата“, а преди това Художествената гимназия в София, учила също керамика и стъкло. Има интензивен творчески път с голям брой изяви и многопосочни търсения. Автор е на близо 60 самостоятелни изложби в България, Германия, Италия, Гърция. Участва в десетки съвместни и общи изложби, в пленери по живопис, графика, рисунка както в България, така и в САЩ, Германия, Испания, Италия, Полша, Словения, Македония, Холандия.

Член е на СБХ от 1983 г. Работила е като художествен редактор на списание „По света“ (БТА), създава илюстрации и корици на книги, автор е на проекти за интериорен дизайн.

Нейни творби са във фондовете на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив, ХГ – Добрич, Музей на рисунката в Ел Ферол, Испания, в Спинелли, Италия, Маурицио Роки, Италия; Клементе – Бевер център в Холандия, в частни колекции в България, Германия, Турция, САЩ.

Занимавала се е с преподавателска дейност, ангажирана е с курсове за арт терапия и ебру.

Откриването е днес, 4 март, от 18 часа.

Подобни статии

Top