Един загина и 4-ма пострадаха при инциденти под връх Ботев

При няколко инцидента в района вчера се проведоха спасителни акции, трима туристи пострадаха тежко.

Ураганен вятър и гъста мъгла пречат на началото на операцията в подножието на старопланинския връх Жълтец, с която планински спасители планираха да приберат тялото на  загиналия вчера турист. Той пропадна по склон при преход недалеч от връх Ботев, след като се е подхлъзнал.

При няколко инцидента в района вчера се проведоха спасителни акции, трима туристи пострадаха тежко. Те бяха отведени в болница снощи към 22 ч. от планински спасители от службите в Троян, Ловеч и Карлово.

В района са станали пет инцидента, съобщи завеждащият Планинската спасителна служба в Троян Христо Сливков пред БНР:

„Те са 5 инцидента днес в този район. Мобилизирани са всички сили, защото във високата планина времето е жестоко. Всички са със сериозни травми, но единият е в особено тежко състояние. Пострадали са четири човека. Един сме транспортирали по-рано. Всичките са паднали – подхлъзване вследствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, а пък горе си е зима. Снегът е малко, обаче е твърд и иска специализирана екипировка“.

При единия от инцидентите, при преход от връх Ботев до хижа Добрила в района на връх Жълтец, туристът се е подхлъзнал и е паднал на 300 метра по склона. Инцидентът завършил с фатален край.

Друга група туристи е пострадала в района северно от връх Ботев. След неколкочасова спасителна операция, към 22 ч. снощи, те бяха свалени от планината и откарани с множество травми, но без опасност за живота в ловешката болница. Трима от тях са пострадали тежко.

От Планинската спасителна служба в Троян предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.

В спасителните акции са участвали общо 28 планински спасители от Ловеч, Троян, Карлово и Калофер, защото условията в планината са много тежки.

Подобни статии

Top