Един загинал и трима ранени по време на мащабното военно учение край Пловдив

Канадски парашутист е загинал тази нощ по време на военното учение по линия

на НАТО  „SwiftResponse 19“ край Чешнигирово, за което БЛИЦ съобщи.

При учебния десант са пострадали още трима американски военнослужещи. Канадецът е скочил от един от военните самолети, участващи в учението, но поради технически причини парашутът му не се е отворил.

Американците са пострадали също при скока, тъй като са били близо един до друг. Те са с фрактури на крайниците и са настанени в УМБАЛ „Свети Георги“. Случаят е поет и се разследва от военна полиция.

В международното въздушно учение по линия на НАТО  „Swift Response 19“ участват 500 военнослужещи и множество летателни апарати.  Става въпрос за въздушно-десантна операция в реални условия с десант на парашутисти и спускане на техника от въздуха.

Тя е част от мащабното натовско учение „Black Sea/Balkans Regional Exercises 2019“. Учението беше планувано за вечерта на 16 юни, но беше преместено с един ден.

Цяла нощ над града са прелитали самолети. Като много пловдивчани се оплакват от силния шум, от който не са можели да заспят.

В него ще тренират военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Македония и Украйна, общо до 8 000 души, до 1 200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства.

l

Подобни статии

Top