Единственият по рода си български музей на ските е с вход свободен днес

Чепеларе привлича нови туристи с безплатни посещения по проекта „Денят за вас“

Музеят на ските и ски спорта в Чепеларе обявява вход свободен днес – 9 февруари, като част от инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“, съобщават от ведомството. Обектът е единствен по рода си в България, открит е през 1998 година, след като биатлонистката Екатерина Дафовска печели златен медал в Нагано на Зимните олимпийски игри. Музейният фонд включва над 700 експоната – купи, медали и снимки, които показват развитието на зимните спортове и ските в региона, както и историята на личности, допринесли за развитието на ски-спорта и на града като ски-център. Посетителите ще имат възможност да научат интересни факти, свързани с някои от най-успешните български именити личности в зимните спортове – Екатерина Дафовска, Шинка Куцинова, Кръстана Стоева, Борислав Киряков, Радослав Янков, Димитър Герджиков и други, записали имената си в златните страници в историята на родния и световния ски спорт.

На 15 февруари пък отново с вход свободен е Чепеларе ще е единственият по рода си Музей на родопския карст. Експозицията е разделена в няколко тематични направления. В раздел „Геология“ са показани минерали, характерни за пещерите в района, като ахати, корунд и други скъпоценни и полускъпоценни камъни. В отделите „Биоспелеология“ и „Палеонтология“ са показани животински видове, които живеят в пещерите или са ги обитавали в древността. В родопските пещери са намерени много кости от пещерна мечка, като гостите могат да видят възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка.

Любопитно е, че пещерите в региона са били обитавани и от пещерни леопарди. В музея е изложена долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа. Има и останки от носорози, които преди хиляди години са населявали нашите земи. Още за проекта на министерството – четете ТУК.

Снимка: Музей на ските и ски спорта гр. Чепеларе, фейсбук

Подобни статии

Top