Едмонд Назарян спечели трета европейска титла за България - DC news

Едмонд Назарян спечели трета европейска титла за България

Трябваше да вложа всичко, което знам, заяви щастливият европейски шампион след триумфа си на финала срещу Виктор Чобану от Молдова

Едмонд Назарян спечели трета титла за България на европейското първенство по борба в Загреб, след като триумфира по категоричен начин над молдовеца Виктор Чобану на финала в категория до 60 кг. Така националите вече са с три златни медала и имат шанс за още един тази вечер чрез Кирил Милов.

Назарян влезе в схватката много агресивно и донякъде изненада съперника си. Българският национал спечели първата точка с избутване от тепиха по-малко от 20 секунди след началото и добави още една по този начин още преди партера. В него Назарян довърши съперника с пренасяне и взе категорична преднина.

Двукратният европейски шампион спечели с категоричното 13:0 и вече гледа към световното първенство в Белград, което е и първа олимпийска квалификация.

С титлата на Назарян, България се изкачва отново на четвърто място в класирането по медали с три златни, два сребърни и пет бронзови.

„На най-високото ниво в борбата трябва да вложиш всичко, което знаеш“, заяви Едмонд Назарян.

„Излязох да се боря с всичките си възможности и каквото стане – стане. Това е борба, нямах тактика. Знам, че той е класен борец и трябваше да вложа всичко, което знам. Излязох и ми се получи. Гледал съм го като малък и знам, че той прави неочаквани хватки. Имах усет да затворя борбата и да не му бъде лесно“, заяви Назарян за БТА след схватката.

„Това нямаше да се случи без треньора ми, без близките и приятелите, без родителите. Няма как да продължавам без всички, които ме подкрепят“.

Следващото предизвикателство пред българина е класиране на Олимпиадата в Париж. Първата квалификация са световните финали в Белград тази есен и Назарян е уверен, че има сили да спечели квота още тогава.

„Разбира се, че имам сили. Готвим се усилено с треньора и ще дам всичко от себе си, за да завоювам квотата“.

Треньор на Назарян е Емил Иванов, който познава добре върха с двете си световни титли. Той заяви, че е впечатлен от прогреса на 21-годишния борец.

„През тази година и половина наблюдавах непрекъснато израстване в него и промяна в начина му на водене на срещите. Това е много положително. Борбата е динамичен спорт и конкуренцията е огромна, тъй като това е олимпийска категория. Всичко това е резултат от неговата подготовка и от мотивацията“, заяви той.

Източник: БТА, БФБорба

 

Подобни статии

Top