Една година от извънредното положение, България в хватката на COVID-19

Първият доказан случай на болестта в България е от 8 март 2020 г.

За изминалата година на пандемия в страната статистиката отчита над 260 хиляди заразени с коронавирус, повече от 10 хиляди починали, близо 2 милиона направени теста и над 200 хиляди ваксинирани.

От началото на пандемията разпространението на вируса отне живота на 2 633 437 души по света и забави развитието на икономиката.

На 8 март миналата година България стана поредната европейска държава, която регистрира случаи на новия, непознат и опасен вирус.

На 13 март 2020 година, след 16 потвърдени случая за един ден, Народното събрание гласува единодушно (201 души „за“, 0 „против“, 0 „въздържали се“) и обявява извънредно положение за цялата страна в период до 13 април, което по-късно е удължено до 13 май.

Училища, молове, заведения, кина и фитнес зали затвориха, а улиците се изпразниха. Банско се превърна в първия град под пълна блокада.

Затягането на мерките продължи със забрана дори и на разходките в планините. Ограничено беше и движението между градовеге за Великден. Стотици полицаи проверяваха пътуващите на изходите на градовете.

Освен това всички пристигащи от Италия, Испания, Иран, Южна Корея и Китай са поставени под задължителна 14-дневна карантина.На 16 април са преустановени полетите от Великобритания.

С началото на лятото премина и първата вълна на заразата. Броят на случаите намаля до 200 на денонощие. Смениха здравния министър. Ожесточиха се споровете за маските и препаратите за лечение. Черноморието отбеляза рекордно слаб сезон.

В края на есента втората вълна дойде с нова сила и рязко вдигна броя на новите случаи, скочи и смъртността. Месеците ноември и декември бяха изключително тежки за страната ни. Местата в болниците свършиха, а линейките се бавеха с часове.

На фона на тази страшна картина театрите заработиха почти без публика, а в магазините се влизаше по график.

Хиляди българи излязоха по балконите, пред болниците и аплодираха медиците, борещи се срещу коронавируса. 

Всички очакваха коледно чудо под формата на ваксина. В края на декември България получи първите дози от ваксините на Pfizer и BioNTech.

Имунизацията започна на етапи, организирани бяха и „зелени коридори“. Пред ваксинационните центрове се извиха опашки.

След обявяването на потвърдени случаи на коронавирус българското правителство незабавно забрани износа на защитно оборудване и постави поръчки за изработване на маски и защитни костюми на местни производители.

Държавата разпредели милиарди за преодоляването на икономическите последици.

Появиха се новите мутации на коронавируса. Статистиката отчита тревожно увеличение на броя повикванията към националната система 112, като става дума за ръст от 30%, като 40-50% от всички обаждания са на хора с COVID-19.

Данните идват, след като правителството отвори отново заведенията на 1 март и три седмици преди парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април.

Така, година по-късно България влезе в третата вълна на пандемията, а част от медиците влязоха в листите на партиите.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top