Една „изгубена“ книга за Пловдив извади на бял свят фондация „Балкански културен форум“

Книгата на д-р Александър Пеев “Пловдив към средата на XIX век  според описанието на Константин Д. Моравенов“ вече е в книжарниците

„Това е  една „изгубена“ книга. Няма я в каталозите на библиотеките, няма я в библиографските справочници. Тя се „припознава“ до сега със заглавието на ръкописа на К. Моравенов „Паметник за пловдивското християнско население в града и за общите заведения по произносно предание“, който е в основата й“. Това разказа пред журналисти за книгата “Пловдив към средата на XIX век  според описанието на Константин Д. Моравенов“ на д-р Александър К. Пеев, издателят й инж. Любозар Фратев.

Книгата е 15-та от поредицата книги за Пловдив, издадени от фондация „Балкански културен форум“, чийто председател е Фратев, със спомоществувателството на семейната им фирма „НОВИЗ“ АД.

През далечната 1930 г. д-р Александър Пеев за пръв път представя ръкописа на Константин Моравенов,  като обширно го пояснява и допълва.  Това е първи опит да се публикува, прочете и разбере тези непознати за съвременниците си текст и летописец. Д-р Алексадър Пеев пресъздава в книгата си важното, същественото, което оставя Моравенов.

Книгата носи аромата на Пловдив от средата на 19 век. В нея се преплитат съдби, сгради, родова памет и градска суетня. Разказът е жив, уникален и автентичен. Книгата показва и факта, че Пловдив заема наистина изключително място в родната ни история.

„Тази книга досега формално не съществуваше и се припознаваше с ръкописа на Моравенов“, разказа издателят Любозар Фратев. И допълни: „Тя е като матрьошка. Д-р Пеев си е поставил за цел да донесе до съзнанието на читатели и сънародници това, което Моравенов е видял и преживял, но го е написал на неразбираем език. Това е и причината ръкописът на Моравенов да не види бял свят десетилетия“.

По думите на инж. Фратев Константин Моравенов е бил много прям, липсвала му е дипломатичността на останалите историци. Можже би и заради това ръкописът му не е бил отпечатан. Едва през 1930 г., по инициатива на д-р Александър Пеев, започват да се отпечатват отделни коли от този ръкопис като притурка на излизащия тогава „Пловдивски общински вестник“. 

1 2

Подобни статии

Top