Едва 29% от медиците в Пловдив и областта заявиха желание за анти COVID ваксина

Общо 12 695 са медицинските служители, попадащи в графата

3682 медицински специалисти от подлежащи 12 695 са пожелали ваксинация, което представлява 29%. Данните оповести директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева – Манчева по време на днешния Медицински щаб към Областния кризисен щаб, на който бе обсъдена епидемичната обстановка и организацията за предстоящото имунизиране срещу коронавирус, съобщиха от Областна управа.

Най-голям е интересът в доболничната помощ – близо 50 на сто от специалистите и джипита са изявили желание да бъдат имунизирани. Това са първоначални данни и те могат да бъдат актуализирани в процеса на подготовката на изпълнение на първата фаза от Плана за ваксиниране, поясни д-р Танчева – Манчева. Тя допълни, че вече има изготвени списъци по лечебните заведения в болничната и извънболничната помощ и се работи по самата организация за ваксинирането на приоритетните групи.

По предложение на областния управител Дани Каназирева от днес в Медицинския щаб влиза и проф. д-р Мариана  Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив. По думите на самата проф. Мурджева, след като пристигне първата доставка на дози от ваксината, разработена от „Пфайзер“ и „Бионтех“, ще започне и имунизирането на желаещите лекари, зъболекари, специалисти по здравни грижи, фармацевти и други, работещи в системата.

За тази ваксина има достатъчно добре установени данни, че провокира както създаването на антитела, така и създаването на имунни клетки. Нещо повече – знае се точно кои са тези клетки, обясни тя. По думите й единствения начин да се спре епидемията е  ваксинирането, защото когато имунната ни система е вече подготвена – при следваща  среща с този вирус ще го неутрализира.

Това е така нареченият вторичен имунитет, който е смисълът на всички ваксини. Човечеството познава много такива ваксинации и епидемии, които са потушени благодарение на ваксинациите – вариолата изчезна, масовата ваксинация доведе до рязко и драстично снижаване на полиомиелита, дифтерията и коклюшът – в пъти намалени като заболеваемост. Морбили и паротитът – също са намалели, туберкулозата и тя. Мога да дам още много примери – хепатит „В“, коментира проф. Мурджева и заяви, че лично тя ще се имунизира.

Заявка за ваксиниране направиха членовете на Медицинския щаб и областният управител

Началникът на ВМА-Пловдив проф. Ангел Гозманов съобщи, че в болницата е създадена необходимата организация за съхранение на ваксината и за имунизирането на работещите медици, а в последващ етап и на желаещите от военния състав.

Според лекарите, членове на МЩ, въпреки отчетения спад на положителните проби не бива да се успокояваме и всички трябва да спазваме противоепидемичните мерки. Директорите на двете университетски болници „Свети Георги“ и „Каспела“ – проф. Карен Джамбазов и проф. Илиан Дойков уточниха, че се увеличават тежките случаи като при много от хоспитализираните се налага  кислородна терапия, а най-тежките от тях стигат и до интубиране.

Д-р Иван Стойнов коментира, че от началото на декември се наблюдава известно намаляване  и на натиска върху Спешна помощ. Положителен ефект за това има, както системата за онлайн проследяване на свободните легла в ковид отделенията, така и заделените легла само за пациенти, хоспитализирани от линейките на Спешна помощ. В резултат на това, вече няма случаи на върнати линейки или на такива, които да се препращат от болница в болница.

Спад на заболеваемостта от Ковид-19 за последните две седмици в Пловдив и областта отчитат от РЗИ – Пловдив. Към днешна дата  тя е  549.2 на 100 хиляди души.

Top