Едва 330 PCR теста заплатени от Здравната каса за месец май

Продължават разговорите на Българския лекарски съюз с Министерството на здравеопазването за заплащането на тестовете

Максималното, което може да се въведе е спиране на спортове и забавления с близък контакт. Нищо повече в тази ситуация не бива да се прави, защото достатъчно обществото е осведомено за Covid-19. Това заяви председателят на БЛС доктор Иван Маджаров по повод информацията, че при 200 заразени с коронавирус на ден, ще се предприемат нови ограничителни мерки, съобщава Радио Пловдив.

Доктор Маджаров посочи, че за месец май НЗОК е платила едва 330 PCR теста. „Получихме много сигнали от болници и пациенти, че почти никой от тях не е виждал направлението, което се издава от РЗИ. Затова решихме да попитаме НЗОК – колко такива направления е платила. Оказва се, че за май месец са платени едва 330 PCR теста. За чия сметка са останали останалите 2500-3000 теста, които се правят на ден? Очакваме отговори от МЗ и от НЗОК. Защото май се оказва, че се борим с епидемията, но с парите на лечебните заведения. Или още по-лошо – със средства на отделните контактни хора.

Продължават разговорите на БЛС с МЗ за заплащането на PCR тестовете, които някои болници изискват от пациентите при постъпване на лечение.

Засега изкристализира идеята средствата да се дават допълнително към клиничните пътеки, тоест от НЗОК. Но ние от началото на пандемията продължаваме да твърдим, че разходите за епидемия не трябва да са за сметка на здравно-осигурителните вноски, а за сметка на държавата. Въпреки това – склонни сме да подпишем такъв анекс, да се добавят средства към клиничните пътеки за тестовете на всеки преминал пациент„, казва още в интервюто си пред Радио Пловдив доктор Маджаров.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top