Ефективна присъда за таксиджия заради катастрофа, при която починал клиента му

Другият шофьор от катастрофата е осъден условно

Пловдивският окръжен съд призна за виновни  двама шофьори, причинили тежка катастрофа на кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Удроу Уилсън“ през август миналата година. Единият бил таксиметров шофьор и ще лежи 2 години и 4 месеца в затвора ефективно, а другият водач е с условна присъда. При произшествието е загинал един пътник, а друг е бил ранен.

Присъдите са наложени по съкратената процедура.

Таксиметровият шофьор Атанас Кадиев е признат за виновен за това, че  на 7 август 2019 г. в гр. Пловдив, на кръстовището на бул. Цариградско шосе“ и ул. „Удроу Уилсън“, при управляване на таксиметровия си автомобил „Хюндай Соната“, при завиване наляво е отнел предимството на насрещно движещ се автомобил,  и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване с шофьора на другата кола – Венцислав Иванов, е причинил смъртта на клиента си Петко Куртев. Човекът се прибирал от хемодиализа в болницата. Той починал две седмици по-кънно в УМБАЛ „Св. Георги“.

Според разследващите Кадиев е шофирал с 23 км/ч., а другият шофьор – Венцислав Иванов, карал с 87 км/ч. и не се опитал да намали или да отклони аудито си. Съдът му отне шофьорската книжка за срок от 5 години.

От удара пострадал пътник и в неговата кола, в която се возели четирима души. Пострадалият получил средна телесна повреда – счупване на раменната кост.

Венсицслав също е осъден на 2 години и 4 месеца лишаване от свобода, но условно, с изпитателен срок от 3 години. Той ще трябва да изпълнява пробационна мярка – задължителни периодични срещи с пробационен служител по утвърден график. Освен това съдът му отне шофьорската книжка за 4 години.

Наказанията и на двамата шофьори са редуцирани с една трета.

Делото срещу двамата подсъдими приключи в рамките на разпоредителното заседание.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Подобни статии

Top