Ефективни присъди за бившия шеф на РУ Раковски и още три ченгета за изнудване и грабеж

Един от бившите полицаи получи условна присъда

Ефективни присъди за четирима бивши полицаи постанови Пловдивският окръжен съд днес по дело за грабеж и изнудване на търговец на нелегални акцизни стоки, техен колега получи условна присъда. Делото срещу бившият шеф на РУ-Раковски Георги Илиев, бившите ченгета Стефан Модев и Петър Атанасов, както и колегите на Илиев Валентин Гоцев и Желязко Колев най-накрая приключи с осъдителни присъди за всички посдъдими.

Полицай, обвинен в изнудване, не успя да ползва като алиби изпит в Аграрния университет

По 6 години затвор постанови съдебният състав за бившите полицаи Модев и Атанасов. Припомняме, че те бяха обвинени в това, че през декември 2016 г. в гр. Пловдив, двамата в съучастие като извършители, и с неизвестен извършител са отнели чужди движими вещи – 5000 кутии цигари марка „BUSI-NEES ROYALS“, на стойност 37 500 лева, кожен калъф и пари на обща стойност 41 502 лева, от владението на Метин Мустафа, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване, като грабежът е в големи размери. Модев получи и глоба от 6000 лв.  и бе лишен от право да заема длъжност в МВР за срок от 6 години.

5 години затвор при първоначален общ режим е присъдата, която наложи съдът на бившия шеф на РУ-Раковски Георги Илиев. Той също бе глобен с 5000 лв. и получи забрана да работи във вътрешното министерство за 6 години.

4 години затвор, също при общ режим пък бяха присъдени за Валентин Гоцев. Той бе глобен с 4000 лв. и лишаване от право да заема длъжност в МВР за срок от 5 години.

Условна присъда от 3 години с пет години изпитателен срок постанови съдебният състав за полицая от РУ Раковски Желязко Колев. Колев бе глобен с 3000 лв. и лишен от право да заема държавна длъжност в продължение на 4 години.

Обвинението

Припомняме, че шефът на РУ Раковски, заедно с колегите си и Стефан Модев, на 15.03.2017 г. в гр. Раковски, обл. Пловдив, в съучастие като извършители, в качеството си на длъжностно лице – полицейски орган при ОД на МВР – Пловдив, са поискали и взели подкуп от 20 000 лв. от Метин Мустафов. Парите Модев взел, след като се срещнал с Мустафов на полски път в близост до околовръстното край Войводиново, намиращ се между селото и хотел „Мерита“. Подкупът бил, за да не предприемат действия по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпление от общ характер – притежание и пласиране на контрабандни цигари.

Две от ченгетата, рекетирали търговец с шефа на РУ Раковски, остават зад решетките

Съдът осъди Модев, Гоцев, Колев и Илиев да заплатят в полза на държавата равностойността на липсващия предмет на престъплението  в размер на 10 000 евро с левова равностойност 19 558,30 лева, или всеки от тях да заплати сумата от 4889,57 лева, както и разноските на Мустафа за адвокат, в размер на 5000 лв.

1 2

Подобни статии

Top