Еко инициативи за Седмицата на гората в Община Асеновград

С редица  залесителни акции ще бъде отбелязана Седмицата на гората в Община Асеновград. Празникът започва днес под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на Зелена Европа.“

Специално за случая ще бъдат засадени орехови фиданки в местността „Лещето” край село Тополово.

В инициативата ще се включат седмокласници от местното училище „Отец Паисий”, които собственоръчно ще залесят около два декара орехова градина. Децата ще изработят и хранилки за птици, които ще поставят на дърветата в района.

С предвидените инициативи ще дадем пример как правилно да стопанисваме и опазваме зеленото богатство, разказаха от Горското стопанство в Асеновград.

На децата ще се предостави възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъдите да научат повече за тяхната отговорна професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях. Срещата ще приключи с дискусия за ролята на  гората и нейните обитатели.

В залесяването на пространството около село Тополово ще се включат и служители на кметството. Горската служба се е погрижила да осигури 30 броя от видовете орех и чинар, като е предвидено те да бъдат засадени в местността „Свети Илия“.

Само преди дни с 280 нови  фиданки е попълнена и ореховата градина  в разсадник  „Капсидата“ край Асеновград. Градината е създадена преди една година и е специализирана в производство на орехови ядки.

Дърветата са предоставени от Държавно горско стопанство-Асеновград, а екипът сам е извършил залесителната акция.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top