Екоминистърът: Парите за мръсния въздух ще отидат в домакинствата (ВИДЕО)

Пловдив с 3,5 пъти над нормата по замърсен въздух

Домакинствата ще са основният получател на средствата от Оперативните програми, които ще идват по проектите, финансирани по програмата за запазване на чистотата на атмосферния въздух. Това съобщи в Пловдив министърът на околната среда и водите Нено Димов. На практика трябва да стигнат до конкретното домакинство, защото битовото отопление се решава на ниво домакинство, а не квартал, посочи Димов.

По думите му основната роля на общините, които ще получат финансиране по тази оперативна програма ще бъде да идентифицира домакинствата и възможностите им и да насочи парите към тях.

Замяната на изгарянето на твърдо гориво, което в момента е основен източник, може да стане с газификация, топлофикация и всякакви други допустими еко мерки.

Според министъра оперативната програма обаче все още не е отворена, но министерството води много интензивни разговори с Брюксел, за да се реши кои ще са общините, които ще бъдат подпомогнати. Първите проекти щели да стигнат до няколко пилотни града, които да могат да покажат резултат и на тази база да бъде направена заявка за следващия програмен период за много по-сериозен ресурс. Едва тогава ще може всички градове и най-мече тези, които са в наказателната процедура или имат превишаване на нормите, да има качествен въздух.

Пловдив не е сред първите по замърсяване на въздуха

„Знаем, че Пловдив вече има приета програма, а да имаш работеща програма е едно от условията да може да се кандидатства за европейско финансиране. Тази програма обаче все още не е дошла до министерството“, добави Димов. И посочи, че успоредно ековедомството работи и с Брюксел, за да стане ясно какви ще бъдат онези мерки, които ще бъдат допустими и за донорите.

„Но при всички положения основните усилия ще бъдат насочени към замърсяването от битово отопление. Това е една от посоките, по които ще има мерки“, коментира Нено Димов.

По думите му за една година в Пловдив има около 3 пъти и половина превишение на замърсяването на въздуха и за града под тепетата е важно да бъде бенефициент по оперативната програма, за да се реши този проблем. Градът обаче не бил сред първите в страната с най-голямо замърсяване, а някъде по средата. Най-зле били Видин, Монтана и Горна Оряховица.

Министър Димов се похвали също, че вече се работи усилено по Водния цикъл, който предстои да стартира. Очаква се скоро да бъдат подписани договорите по този проект.

Подобни статии

Top