Пловдив се разминал с наводнение

Екоминистърът Емил Димитров: Река Марица не е почистена добре, което също би създало проблем при висока вълна

Язовирите са пълни, те бяха пълни и преди обилните дъждове, но никой не искаше да си го признае, заяви в НС днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му язовирите са действали като буфери, които събират високите води, задържат ги,  преразпределят ги помежду си и ги изпускат, когато се осигури проводимост по реките.

Димитров даде за пример задържаното изпускане на водите от каскадата Въча.

Всичките води, които трябваше да се излеят в Марица бяха задържани, защото в противен случай Пловдив щеше да бъде наводнен, посочи министърът, подчертавайки, че реката не е почистена добре, което също би създало проблем при висока вълна. В момента се изпуска вода от големия приток, без никой да пострада. Уведомили сме кметовете, информира той.

Проблемът, който стои пред нас, който премиерът ми е възложил, е за три язовира – Домлян, Пясъчник и Тополница. Това са трите язовира, които трябва да напълним, за да могат земеделците в Пловдивско да получат на 100 процента необходимата им за тях вода, каза още при изслушването в парламента.

Той съобщи, че се изпълняват мероприятия по почистване на един от каналите, за да се пренасочи вода от Белмекен, за да може да се разреши този въпрос през лятото, което обаче затруднява енергетиката. Т.е. енергетиката за пореден път ще помогне на земеделците, коментира Димитров./ Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top