Екоминистърът похвали Асеновград, Куклен и Пловдив

Емил Димитров посети завода на КЦМ

„КЦМ – 2000 Груп“ посрещна министъра на околната среда и водите Емил Димитров днес. Фокус на срещата бе опазване на околната среда и водите и поетапно въвеждане на кръгова икономика не само в големите, но и в средните и малки предприятия.

Целта е генерираният отпадък да бъде преработен и ползван отново така, че от него да се произвежда трети продукт, който да влезе в употреба за нуждите на същото производство.

Министър Димитров посочи завода на „КЦМ – 2000 Груп“ АД като единствен пример в България, който се опазва околната среда в максимална степен, като инвестира милиони левове за това. Предприятието развива дейността си на хиляди квадратни метри площ и е почти на еднакво разстояние от Асеновград и Пловдив. Екоминистърът се обърна към председателя на Надзорния съвет в организацията инженер Румен Цонев с молба за съдействие да се представи пред обществеността начинът, по който комбинатът се справя с генерирания отпадък и заустването на отпадни води така, че да не се замърсява природата.

Емил Димитров похвали кметовете на Асеновград – доктор Христо Грудев, на Куклен – Мария Белчева, на Пловдив – Здравко Димитров, както и народните представители от региона, че непрекъснато обръщат специално внимание на опазването на околната среда. 

На Балканския полуостров и дори за Турция „КЦМ – 2000 Груп“ АД е единственото предприятие за производство на олово и цинк. А площадката за депониране на отпадъците й се разпростира на площ от 740 декара. Според министъра на околната среда и водите, често клиенти отказват да работят с предприятия, които имат екологичен проблем, затова ще бъде важна крачка да се открие трайно и единно решение за всички фирми да се осигури възможност да въведат в процеса си на работа кръговата икономика. По този начин ще намалее и броят на нерегламентираните замърсявания, а ресурсите на природата ще се ползват по-рационално.

Идеята е това, което е извлечено от земята, да се ползва максимално ефективно, да се преработи и след това, да се върне по безопасен начин обратно там„, коментираха от завода домакин на срещата.

Подобни статии

Top