Експерт: Брадата и мустаците не са среда за разпространение на коронавируса

Могат ли брадата и мустаците да доведат до разпространение на COVID-19?

Брадата и мустаците не са благоприятна среда за размножаване и проникване в организма на коронавируса, но за тяхната хигиена трябва да се полага ежедневна грижа. Това заяви водещият експерт от Центъра по молекулярна диагностика към държавната служба Роспотребнадзор, епидемиологът Михаил Лебедев, цитиран от ТАСС.

Така той опроверга изследването на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ (US Centres for Disease Control and Prevention, CDC), в което се казва, че космите по лицето понижават ефективността от предпазните маски и повишава риска от зараза с коронавирус и други заболявания.

„Твърдението за ползата от бръсненето на мустаците и брадите за предпазване от коронавируса на пръв поглед е напълно логично. Но трябва да помним, че вирусът се предава по въздушно-капков път, а брадата и мустаците са неподходяща среда за размножаването му. Така че няма опасност нито за собственика на брадата, нито за околните“, коментира Лебедев.

Лебедев подчертава, че бръсненето на мустаците и брадите не е никаква профилактика. Но за тях все пак трябва да се полагат грижи и необходимата хигиена, при това винаги, а не само по време на епидемията от коронавирус или сезонът на грипа и острите респираторни заболявания.

„Ежедневно мийте брадата си със сапун (или със специален шампоан), сресвайте я и се старайте колкото се може по-малко да я докосвате с мръсни ръце“, добавя експертът.

Превод: DCNEWS
Снимка: mila.bg

Подобни статии

Top