Експерти алармират за опасни детски площадки в Асеновград

Нито една детска площадка в Асеновград не отговаря на изискванията и не покрива европейските стандарти за безопасност.

За това алармират експерти. Те са направили обследване на всички атракциони за деца още през септември миналата година. Оказва се, че на много места има опасни елементи в близост, а в пясъчниците вместо 30 сантиметра пясък има само 10 сантиметра.

Според проверяващите проблем се оказват огражденията, които на места липсват, много от местата за игра не са покрити с ударопоглъщаща настилка, не са спазени и стандартите за отстояния на отделните съоръжения за игра.

За опасни съоръжения алармират и родители на малчуганите. Последният сигнал е от днес и е за отлепена гумирана настилка на площадката на улица „Тутракан“ 12 в града.

„Нямаме предписания за затваряне на детски площадки в Асеновград. Общината започва процедура по избор на нова фирма, която да започне възстановяваване на повредените съоръжения, а там където катерушките са опасни те ще бъдат демонтирани и сменени с нови“, коментира заместник-кметът по строителството инж. Стоян Димитров.

От администрацията на града казаха още, че засега единствено на детските площадки в квартал „Запад“  има монтирано видеонаблюдение, затова призоваха гражданите да реагират при всяка нередност и вандалска проява върху съоръженията за игра.

 

 

Подобни статии

Top